Кавове дерево - це вічнозелене кімнатне деревце, густо покрите листям, а квіти нагадують аромат жасмину. І при зборі врожаю з нього виходить заспокійливий і тонізуючий напій.

Виростити каву на підвіконні зовсім нескладно. Навіть не сортові рослини з насіння швидко ростуть і на п'ятий рік починають плодоносити. Вже тоді можна зібрати та підсмажити каву власного виробництва. Набагато складніше дістати насіння кави. Смажене, звісно ж, не підійде, а інше не продається. Та якби і продавалося, то не підійшло б. Адже кавове насіння швидко втрачає схожість: як тільки його дістали із соковитої оболонки. Але якщо насіння взяти ніде, то саму рослину кави можна купити майже в будь-якому квітковому магазині: кімнатна кава зовсім не рідкість.



pic

Аравійська кава займає не багато місця в кімнаті і формується у вигляді невеликого деревця. У перший рік виростає до 15-20 см, а надалі при гарному догляді вона доходить до півтора метра. Сезон цвітіння починається влітку (травень, червень, липень). Ароматні квітки збираються в бутончики по кілька штук. І за запахом дуже нагадують квітку жасмину.



pic

Аравійська кава при вирощуванні невибаглива. Вона - сонцелюбна і до тіні відноситься добре, навіть можна порекомендувати в літній період виносити її в сад або на город. У зимовий час дотримуємося температури 16-18 градусів, а влітку - 25-30 і не нижче 16 градусів. Полив цієї рослини в літній період виконується часто, а в зимовий час поливаємо помірно і не забуваємо підтримувати температуру на 2 градуси вище, ніж у кімнаті. Одночасно з тим ця рослина легко мириться із сухим кімнатним повітрям, недостатньою освітленістю та невеликим обсягом ґрунту. Причому й у таких умовах кава росте дуже швидко, її доводиться щорічно пересаджувати в більші горщики. Товарні саджанці виходять на другий рік, на третій-четвертий сортові рослини зацвітають. На четвертий-п'ятий рік прилавки прикрашають дерева з квітами і ягодами. Пояснюється така швидкість росту тим, що кава не впадає в зимову сплячку і росте увесь час. Додаткове підсвічування взимку ще більше прискорить кавову плантацію на підвіконні. І дуже скоро виникне проблема - на підвіконні дереву стане тісно.



pic

Пересадження виконується 1 раз на два роки. Не забуваємо брати горщик на 3 см більше попереднього, це робиться тому, що з часом коренева система у аравійської кави сильно розвивається, і необхідний глибокий горщик. Склад землі практично постійно складається з перегною, піску, дернової і листяної землі.З травня по липень рекомендується застосовувати підживлення 2 рази на місяць. Підживлення складається з курячого посліду і рогової тирси. І в міру необхідності вносимо 1 раз на місяць добрива з мікроелементами.



pic

Коли дерева починають квітувати і плодоносити, починаються й проблеми: то квітки обпадають, то листя стає коричневим та сохне. Так кавове дерево реагує на незадоволення зрослих апетитів. Тому перед плодоносінням при перевалці дерева в ґрунт додають перепрілий гній або біогумус, та й потім підживлюють рослини кожні 10 днів. І лише взимку пайок урізують до одного разу на місяць.

Ось ряд проблем, які виникають при вирощуванні кави:
- при перезволоженні листя загниває, жовтіє і обпадає;
- починає відмирати молоде листя, а залишаються тільки жилки;
- сухе повітря просто вбиває листя - воно тьмяніє, засихає;
- кавове дерево може вражатися такими шкідниками, як попелиця, кліщ, щитівка, червець.



pic

І до речі, зі збором урожаю не треба поспішати. Від цвітіння до дозрівання повинен минути рік, не менше. Так що ці прикраси довго будуть висіти на кущиках, надаючи дереву набагато цікавіший та екзотичніший вигляд. Однак варити свою каву можна лише заради спортивного інтересу. Плоди, вирощені в домашніх умовах, набагато поступаються за якістю привезеним із тропіків. Та й правильно їх підсмажити далеко не так просто. Ну, а хто їх хоч раз смажив, двічі подумає, чи варто займатися таким процесом у квартирі. Це тільки в рекламі зерна, що паруюють, нюхають. У реальності при підсмажуванні вони «пахнуть» трохи краще смаленої гуми.



pic

І на закінчення варто попередити про те, що при вирощуванні кави в домашніх умовах кількість кофеїну в ній набагато більше, ніж у купленій. І до великого жалю, вживати її у великих дозах не рекомендується сердечникам і гіпертонікам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

М’ята – користь і вирощування

Вітаміни з грядки: крес-салат (посів та вирощування)

Город на підвіконні: вирощуємо зелень

Базилік - ароматна приправа

Як вирощують ківі з насіння у домашніх умовах?

Джерело: http://domovyk.com