Нові подробиці. Свідчення очевидців та учасників Сарненської стрілянини і Рівненський слід Регіонала Продивуса. Група з 6ти позашляховиків, потрощених 9 травня на Сарненщині в'їхала до Рівного за два дні до перестрілки на поліссі.

За розповідями очевидців та учасників перестрілки на Сарненщині автор виїхав вчора на Сарненщину. Глибокої ночі в околицях райцентру та Клесова подекуди було чути стрілянину - Це нормально. Ловлять тих, хто пішки повтікав, - пояснив місцевий провідник…

Хроніка подій устами очевидців:

Розбурхуватися пристрасті на Сарненщині почалися ще о 4 ранку в лісах поблизу Клесова. На ділянку де саме видобувався бурштин приїхали непрохані гості зі зброєю в руках.



pic

- Вони сказали, шо тут тепер новий хазяїн, - на умовах анонімності розповідає один з копачів, що працював на місці подій, - Сказали, що тепер за «кришу» будуть платить їм, і скупкою будуть займатись тільки вони. Ми не погодились і погнали їх. Трохи поштурхались і ті поїхали, сказали, що вернуться з «серйозними людьми» і заберуть і все що ми намили і пояснять, як працювати далі. Вони поїхали а ми саме почали звертати помпи. Коли ті («гості» -авт.) повернулися на ділянку з «підкріпленням» нас там вже не було. Напевно тому вони і поїхали в село (Олексіївка – авт..)

Ранковий спокій Селян порушив гуркіт колони з 4х вантажівок та кількох позашляховиків. З транспорту вийшли чоловіки міцної статури, подекуди зі зброєю в руках і почали кричати перехожим, що віднині вони контролюють видобуток бурштину в цих краях, декого з селян навіть били. Тож місцеві почали бунтуватись.



pic

- Бойовики просто вирішили показати силу - приїхали в село і почали стріляти, коли попали в мене, потім витягнули з машини і били, - вже з лікарняного ліжка розповідає для ЧаРівне .інфо жертва неоголошеної війни за Бурштин, житель Рівне нщини Вадим Сидорчук. Моїх двох друзів теж дуже сильно побили, навіть не сказали чому, ми просто їхали через село й не маємо жодного відношення до копання бурштину. Після мого поранення люди збунтували, зібралося тисячі три селян і почалась сутичка.

відео - ЧаРівне

Наздогнали непроханих гостей селяни приблизно за 10 кілометрів, в урочищі Залив на території Клесівського лісництва.

- Ще з Вівторка (6 травня, - авт..) мені стало відомо що на «заливі» (база в с.Страшеве, що належить екс-губернатору Василю Берташу) заїхали невідомі люди, їх було близько 50-60, розповідає сотник Поліської Січі - Роман Захарчук, - про їх перебування там знали в міліції.

Під час сутички місцеві мешканці спалили чотири вантажівки, на яких пересувались непрохані гості, і потрощили ще кілька позашляховиків загальною вартістю в кількасот тисяч доларів. Правоохоронці на місці сутички затримали більше десятка чоловік. А в потрощених автах вилучили півтора десятка одиниць зброї.


pic

- Арештовано біля десятка бойовиків,вилучено багато автоматичної зброї,АКМ,є УЗІ, прибори нічного бачення,спалено не менше 3-х грузових авто, декілька позашляховикам проколоті колеса, бурштинова війна на День Перемоги, провокація ПР. Нардепа до речі відпустили,з його слів приїхав легалізувати видобуток бурштину?? З автоматами! Одним словом, закон один для всіх, - пише у Facebook Микола Костецький.

- Урочище Гальбино, в околицях Клесова, що на Сарненщині відоме бурштиновим ділкам на всю Україну. Адже саме тут каміння найкрупніше. Остання знахідка в тих краях – камінь у кілька кілограмів вартістю у понад 150 тисяч доларів. Тому і стрілянина для місцевих діло звичне, - анонімно розповідає один з місцевих копачів, - Тут були і Житомирські і Волинські і Дніпропетровські. Тримається «хазяїн» на Гальбіні тиждень – два. Потім приїжджають нові. Трохи постріляють, договоряться і старі переходять на нову ділянку, а нові – контролюють Гальбін. І так вже кілька місяців. Та як правило стріляються між собою стара «криша» і нова. А людей постраждалих нема. А те що відбулось (9 травня) – такого ще не бувало, щоб приїхало 100 чоловік і сказали, що вони тут хазяйнують. Раніше, як кришували міліція і СБУ, то було геть просто. Платиш і працюєш. А якщо хтось і приїжджає, то все вирішують люди. А зараз махновщина якась. А люди хочуть працювати. І працювати ми хочемо гарно і законно.

- На місці було затримано 17 чоловік, - знову ж анонімно розповідає один з місцевих активістів, - Один з них – ну дуже схожий на того депутата (Продивуса), і приїхав він із самого початку. Але в міліції його відпустили через чорний хід. А людям сказали, що він втік, бо попросився «до вітру» і переліз через паркан. То люди, мало не пішли штурмувать міліцю. Щастя тих хлопців (затриманих-авт..), що їх вивезли до Рівного. Шкода що цей депутат (Продивус) прикрився «корочкою» і втік з міліції. Вже сьогодні він розказує, що приїхав пізніше, стрілків не знає і виступає за легалізацію видобутку бурштину. А ще вчора їздив з автоматниками і людям казав зовсім інше…

До глибокої ночі проти 10 травня в околицях Сарн та Клесова було чути поодиноку стрілянину.

- Місцеві розважаються, - пояснив Роман Захарчук – сотникк Поліської Січі, - затримала міліція 17-18 чоловік. Хай 1-2 втекло, чи відкупилися на місці і їх випустили. А в лісі ж було не менше 90 чоловік. Увесь їх транспорт або потрощили, або спалили. І втікали вони пішки. От місцеві і вишукують зараз їх по лісам. А кілька машин з немісцевими номерами і водіями їздить і по одному – двох «визбирує» вранішніх стрілків і розвозить по місцевих готелях. Думаю, їх або по-тихому будуть вивозити, або навпаки підвезуть їм підмогу. Коли вже міліція забирала в райвідділ затриманих на місці конфлікту – той, що схожий на депутата сказав: «Подождітє єщьо двє нєдєлькі, тагда вам уж точьна всьо абьяснят»

Вже по поверненні додому я прочитав у Романа Захарчука в facebook

«Гальбін це як безіменна висота, яку беруть раз за разом. З цього часу можна сказати, що почався озброєний пєрєдєл сфер впливу. Те що місцеві відбили масив, на мою думку, це ще не значить, що його вони будуть контролювати. Дуже серйозних людей вони почовпли. Сьогодні Клесів гудить. По одному-двох збирають спортсменів по лісі, ті хто за ними приїхав. Думаю, що тиждень-другий і у Сарнах буде армагедон. Якщо не завтра-післязавтра. Вважаю, що це спланована операція, і апогей буде приблизно у 20-х числах...»

Приблизно так я б і закінчив матеріал, якби не кілька цікавих фактів: Вже сьогодні на поліссі збиратимуться координатори підпільного і надприбуткового бурштинового бізнесу. Очевидно на зустрічі відбуватиметься своєрідний «розбір польотів». Зогляду на заяву вінницького регіонала Продивуса, про те, що він «розбирається в ситуації на місці» завтра ж можуть відбутися і переговори між місцевими копачами та представниками політичної спортивно-кримінальної еліти.



pic

Частина з потрощених на Сарненщині Автівок привертала напередодні увагу Автомайданівців. Адже група з кількох позашляховиків заїхала до Рівного ще 7 травня ввечері. Переночували вони за неперевіреною поки інформацією в парк-готелі «Швейцарія» а 8 травня «спортсмени» на джипах в кращих традиціях 90х років провели перемовини з найактивнішими супротивниками будівництва на пагорбі Слави. Загальноідомим є той факт, що самовільно захопила землю і будує житловий будинок з перспективою розширення проекту забудовий на цілий квартал фірма з основним капіталом з Хмельницького та Вінниці, що входить до кола Бізнес – інтересів Володимира Продивуса. Основним аргументом спортсменів-переговорників в спілкуванні з Рівне нськими Активістами було те, що з часом пристрасті довкола об’єкта вляжуться, з усіма структурами «питання вже вирішені», а ті активісти, яким «дуже вже не йметься» через півроку – рік можуть і в якусь халепу потрапити.

Пізно ввечері, 8 травня, колонна з шести автівок, серед яких були і ті, що вже вранці 9 травня були потрощені на Сарненщині виїхала з Рівного через блокпост на Житинському кільці. Автомобілі зупинили, але водії перших двох показали документи Правого Сектора і в грубій формі відмовилися затримуватися на блокпосту навіть на хвилину, і, тим паче, надати свої авта для огляду. Поопівночі ця колонна була помічена поблизу кафе «дача», що між Олександрією та Заборолем а вже о 9 ранку ці автомобілі трощили розлючені жителі Сарненщини…. Далі буде…