Огірок, мабуть, найпопулярніша культура серед городників, що на 90 відсотків складається з води. А в решті 10 процентах можна знайти цукри, білки, клітковина. Також в огірках є кислоти лимонні та щавлеві, вітаміни С, А, В1, В2, калій, фосфор, магній, кальцій.

Огірки вживають свіжими, готують салати, маринують, квасять. Вживати огірки радять медики. Вони стверджують що їх вживання покращує роботу травної, серцевої та видільної системи. Огірки корисні для покращення діяльності нервової системи та покращення пам'яті.

Садити огірки можна як з насіння, так і з розсади. Насіння слід брати свіже, не старіше трьох років. Для отримання розсади зернятка замочують на півгодини в розчині марганцівки. Після цього насіння кладуть між тканину та ставлять в тепле місце проростати. Десь за день-два можна висівати насіння в ящик для розсади. Садити на розсаду слід за схемою 3*4 см.



pic

У фазі двох справжніх листочків можна висаджувати розсаду. Висаджувати її слід на добре освітленій сонцем ділянці і тоді коли мине загроза приморозків. Садять за схемою 30*30 см.

Для вирощування огірків з насіння в середині травня в шаховому порядку роблять невеличкі лунки. Відстань між ними повинна бути не менше 30-40 см. У ямку наливають достатньо води і кладуть 3-4 насінини. Коли рослини підростуть до 4-5 справжніх листочків, вершок прищипують. Завдяки цьому рослина випускає бокові пагони.

Багато городників вирощують огірки в теплицях. В такому випадку можна отримати більш ранній врожай. При цьому не забувайте, що потрібно парник провітрювати, інакше там накопичуватиметься надмірна волога і рослини більше хворітимуть. Найкращий варіант, це в день відкривати парник, а на ніч закривати. В теплицях дуже зручно вирощувати огірки на шпалерах. Для цього над рядком на висоті 70-90 см протягують шпагат.

Садити огірки найкраще там, де до того росли капуста, помідори, бобові, трави, картопля. Дуже добре, коли перед тим на ділянці ріс овес. Не садіть огірки там, де раніше росли гарбузові рослини.

Грунт повинен бути добре удобреним. Найкраще внести добрива (компост чи перегній) восени і переорати. Доза 5-10 кг/м². Під час вирощування огірки також слід підживляти. Багато городників для цієї цілі використовують рідкі добрива, підготовлені з коров'яка чи курячого посліду. кщо немає гною та курячого посліду, то замінити їх можна аміачною селітрою. Але перед посівом однаково потрібно збагатити ґрунт органікою. Тирсу, солому, сіно, виполоті бур'яни та опале листя - огірки з'їдять все, навіть гілки. І тільки спасибі скажуть. Ну а щоб «не хімією єдиною» - настоюйте в бочці бадилля бур'янів. Відмінна заміна коров’яку та пташиному посліду. Концентрацію змінюйте за станом рослин. Чим блідіше листя, тим менше розводьте настій. Перегодовані азотом рослини видно відразу за великими темно-зеленими листями. У цьому випадку робіть більш тривалі перерви між підживленнями.Огірки потребують достатньої кількості калію. Найпростіше для цієї цілі використати деревний попіл, - посипте його біля коренів рослин.



pic

Рослини слід регулярно прополювати та поливати. При недостатньому поливі плоди можуть бути гіркуватими. У день наберіть води, щоб вона обігрілася, а ввечері полийте рослини. Не можна підливати в день у спеку. Якщо ж здійснювати полив холодною або засоленою водою, врожай огірків не вразить своїми формами - огірки будуть гнуті та криві (в народі такі огірки називають "гачками"). Холодну воду треба попередньо потримати у бочці. А із солоною водою нічого не зробиш, можна порекомендувати тільки магнітні насадки на шланги. Вони так намагнітять іони солей, що ті не затримаються у ґрунті і швидко будуть вимиті з шару, де розташовуються корені. При проблемі з кривими огірками, важливо прикласти максимум зусиль для усунення причини. Окрім води ще однією передумовою може бути нестача азоту. Тому посилені підживлення коров’яком або сечовиною теж можуть врятуюти положення.

Серед хвороб, які найбільше шкодять огіркам, - різні плямистості і борошниста роса. Для боротьби з хворобами слід вибирати стійкі до них сорти, зберігати сівозміну, заражені рослини обприскати 1% -ним розчином бордоської рідини. До борошнистої роси стійкі такі сорти : Ера, Далекосхідні. До переноспорозу стійкий Фенікс. Фенікс, до речі, дуже стійкий до більшості хвороб.

Серед шкідників огіркам найбільше шкодить павутинний кліщ. Для боротьби з ним слід восени добре перекопувати грунт, а рослини обприскати настоєм ромашки.

Деякі городники стверджують, що в салатних сортів огірків колючки білого кольору, а в тих що для консервування — чорного.

Збирають огірки по мірі достигання.

Цікаво знати: Огірок є єдиним овочем (а з точки зору ботаніки - фруктом), який ми їмо неспілим. Досить часто огірки входять до складу різних овочевих салатів, також їх маринують або засолюють. Неабиякою популярністю в Україні користується салат Ніжинський, саме у місті Ніжин Чернігівської області у 2005 році офіційно відкрито пам'ятник огірку, схожі тематичні монументи є в Білорусі та Російській Федерації.



pic