"Місячне сяйво кохання" - саме так називали жасмин в Індії, дівчата прикрашали білосніжними квітами волосся і використовували в косметиці. Запах цієї рослини зміцнює відчуття благополуччя і власної гідності. Вважалося також, що жасминова настоянка очищає кров. Сучасні біастрологи вважають, що запах жасмину стимулює творчість і народження оригінальних ідей. Запах жасмину має антистресову, релаксуючу дії, ліквідовує втому.

Жасмин садовий за красою поступається лише двом декоративним квітам - троянді та бузку. Його аромат не сплутаєш з жодним іншим. Пахощі жасмину долають депресію, зміцнюють імунітет та покращують настрій. Сорт “Снігова лавина”, скажімо, пахне... свіжими суницями!

Жасмин садовий (рос.- чубушник) це багаторічний кущ, з великою кількістю пагонів, поверхневою кореневою системою, висотою 0,8-2 м (деякі кущові форми можуть досягати висоти 4 м). Невибагливий, морозостійкий. Квітки - білі або кремові діаметром 2-5 см, прості, махрові або напівмахрові. Цвітіння починається в кінець травня - кінці липня. Зацвітає на 3-й рік після висадки. Деякі види, як наприклад, садовий жасмин Гордона, можуть цвісти повторно восени. Жасмин стійкий до шкідників і хвороб, хіба що іноді може ушкоджуватися попелицями.



pic

Вирощування

Місце для посадки вибирають світле, щоб цвітіння завжди було рясним. Бажано викопати яму 40 * 40 * 40 см. Добре заправити її добривом, близько 0,5 кг повного мінерального добрива. Додати відро компосту, перегною. Жасмин садовий не любить засолених грунтів з близьким стоянням грунтових вод. Якщо грунт дуже щільний, то додають пісок. Саджанці жасмину розміщують на відстані до 1,5 метра один від одного (при груповій посадці). Грунт під насадженнями повинен бути пухкий, досить вологий. Для підтримки необхідної вологості грунту в посушливих районах до початку бутонізації застосовують одно-дворазовий полив з подальшою культивацією і розпушуванням пристовбурних кіл. Основні добрива вносять під осінню переорювання міжрядь. Підживлення поєднують з поливами.



pic

Догляд

Та щоб цей духмяний кущ, що росте у вас на присадибній ділянці, приніс немало приємних хвилин, потрібно правильно за ним доглядати. Жасмин не вимагає обрізання кожного року, та обрізання йде йому на користь. У першу чергу обрізають старі гілки з дрібними приростами та з корою, що відслоюються. Старі кущі також можна омолоджувати обрізанням до пенька, а можна просто поетапно омолоджувати протягом двох років. Для цього спочатку вирізають половину чи третину старих гілок, а наступного року зрізають решта. Обрізати жасмин можна навесні та восени. Проріджувати кущі можна і влітку, після цвітіння.



pic

Розмноження

Зазвичай розмножують відводками, кореневими паростками, відсадками, поділом куща. Найпростіший спосіб розмноження жасмину: вирізані пагони навесні і восени можна встромляти у вологу землю для вкорінення (як чорну смородину). Висота таких живців з однорічних і багаторічних гілок може бути до 50 см. Якщо восени зрізають пагони з насіннєвими коробочками, то навесні на місці посадки таких живців виростає самосів садового жасмину.

Невибагливість цього чагарнику до умов життя воістину гідна подиву, враховуючи, що цвітуть він щорічно і дуже рясно, приманюючи у сад бджіл та інших комах, а аромат садового жасмину нікого не залишає байдужим. Тому екстракти даної рослини застосовують у парфумерній і харчовій промисловості.



pic

ЦІКАВО ЗНАТИ: Сушені квіти надають чудовий аромат чаю. Однак чай з жасмином не можна пити у великих кількостях. Він протипоказаний вагітним. Не рекомендується пити його на голодний шлунок, оскільки жасмин стимулює виділення шлункового соку. Також не варто пити його за годину-дві до сну — потім довго не зможете заснути. Аромат жасмину садового (сортові не мають яскраво вираженого запаху) може спровокувати напад головного болю, запаморочення, стати причиною безсоння. Тому милуватися квітами краще на відстані.

pic

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ::

Калина Бульденеж - сніжні кулі у весняному саду