Орхідея вважається досить примхливою і ніжною квіткою, що вимагає створення певних умов. Проте, догляд за орхідеями вдома не складе особливих труднощів, якщо точно знати що і коли робити.

Купувати ці рослини найкраще у весняний або літній період.

Правильний вибір орхідеї Існує кілька нескладних правил, яких потрібно дотримуватись при купівлі нової рослини, вони стануть запорукою того, що обрана орхідея радуватиме тривалий період часу.

• Для початку потрібно ретельно оглянути кореневу систему. Колір коренів повинен бути сріблястий до і зелений після поливу. На них не повинно бути ніяких водоростей або цвілі. Необхідно також перевірити точку росту на наявність різних плям, натяків на гниль.

• Листя повинно бути чистим, живим, без вдавлених точок і будь-яких плям. Винятком можуть бути тільки ряболисті види, для них це може бути нормою. Якщо на бутонах і квітках є чорні крапки, то це свідчить про неправильне обприскування водою низької температури та утримання рослини в холоді.

• Не варто залишати без уваги і горщик, на його стінках не повинно бути зелених плям. Це результат зайвого поливу, наслідком якого може стати загнивання кореневої системи. Також має насторожити наявність дрібної білої «крупи» і зростаючі всередині цвілеві гриби.

• Крім зовнішніх ознак, які можуть свідчити про хворобу або неправильний догляд за орхідеєю, потрібно також поцікавитися віком рослини. Оптимальне значення від півтора року, це період, коли орхідея починає давати перші квітки.

pic

Створення потрібного мікроклімату Для того щоб рослині було комфортно в квартирі необхідно зробити максимально природне середовище. Всі орхідеї потребують індивідуальних кліматичних умов. Тому дуже важливо при купівлі поцікавитися назвою виду, до якого належить екземпляр.

Освітлення Один з основних факторів при догляді за орхідеєю – це освітлення. Саме від нього здебільшого залежить: чи буде радувати своїми квітками ця дивовижна рослина. Для орхідей необхідно забезпечити розсіяне, досить інтенсивне освітлення, і світловий день тривалістю 12-14 годин. Потрібно уникати прямих сонячних променів, тому якщо орхідея знаходиться на південному вікні, в літній період його варто затінювати. Інакше рослина просто «згорить». Найбільш підходящі для орхідей вікна розташовані з західної чи східної сторони.

Вологість повітря Наступним важливим чинником є вологість повітря. Оптимальною вважається волога 70-75%, тому в період опалювального сезону або спекотного літнього сонця, необхідно подбати про додаткове зволоження. Наприклад, горщик можна поставити на посипане керамзитом або іншими дренажними камінчиками блюдце з водою. Не варто забувати і про обприскування, його потрібно проводити з тильного боку листка, уникаючи попадання на квітки і всередину розетки. Дуже важливо, щоб орхідея перебувала в провітрюваному приміщенні, але не на протязі.

pic

Температурний режим В залежності від температурного режиму, в якому містяться орхідеї, умовно їх поділяють на так звані три кліматичні групи: теплолюбні (+18-26°C), помірні (+13-18°C) і любителі прохолодних (+8-18°C) температур. Для всіх груп важливо дотримуватися різниці нічних і денних температур, що сприяє появі нових квітконосів.

Поливання Орхідеї люблять помірний полив, який безпосередньо залежить від температури повітря, де вони знаходяться. Чим вища температура, тим рясніше і частіше необхідно поливати рослину. Надлишок води, повинен без проблем витікати з горщика, а субстрат повинен встигнути просохнути між поливами, щоб уникнути застою води.

Можна також орієнтуватися по наявності конденсату на стінках горщика, при його відсутності варто провести полив. Для цього краще використовувати теплу відстояну або кип’ячену воду, приблизна температура якої приблизно на 3°С вище кімнатної. Поливаючи рослину зверху, потрібно стежити, щоб вода не потрапляла всередину розетки – це може привести до загнивання. Просушити стебло можна за допомогою паперової серветки. Оптимальним способом поливу вважається занурення горщика в посудину з водою. Це дозволяє уникнути попадання води в розетку і сприяє правильному рівномірному розподілу рідини по всьому горщику. Проводити поливи слід у першій половині дня, а краще вранці.

pic

Догляд під час цвітіння В залежності від видових особливостей залежить те, наскільки довго буде цвісти орхідея. Але також важливе значення має те, в яких умовах утримується рослина, її стан. Для багатьох орхідей потрібен стрес, для того щоб змусити рослину цвісти. Це може бути скачок температури або скорочення поливу.

У період цвітіння рослині необхідно забезпечити регулярний полив і додаткову підгодівлю. Необхідно враховувати, що вибаглива коренева система орхідей дуже чутлива до надлишку солей, тому підгодовувати її потрібно спеціалізованим добривом не менше одного разу на тиждень. Допустимі температурні коливання складають приблизно 5°С.

pic

Догляд після цвітіння Повторне цвітіння багато в чому залежить від якості догляду в період після цвітіння. В цей час також необхідно дотримуватися всіх правил створення правильних кліматичних умов, але існує і декілька відмінностей. Коли квітконос орхідеї засихає, не потрібно поспішати його обрізати. Він може послужити джерелом поживних речовин, які необхідні для подальшого розвитку рослини.

Можливий також варіант, що після того як квітконос перецвів, на ньому з’являються нові бутони. Після висихання або коли квітконос починає жовтіти, його обрізають до здорової тканини, а місце зрізу обробляють порошком з активованого вугілля або зеленкою. Якщо ж квітконос залишається «живим» його потрібно обрізати на відстані 1-2 см вище сплячих бруньок. Це дасть можливість повторного цвітіння рослини. Таке явище дуже властиво фаленопсисам.

Дуже часто після цвітіння у орхідей настає період спокою, коли рослина набирається сил для повторного цвітіння. У цей час потрібно зменшити інтенсивність поливу і підгодівлю. Для кожного виду період, коли потрібно почати скорочення поливу індивідуальний. Після цвітіння також можна пересадити орхідею, якщо в цьому є необхідність.

Пересаджування Перед тим, як приступити до пересаджування орхідеї, переконайтеся в його необхідності. Щоб уникнути або мінімізувати пошкодження кореневої системи, дуже часто пересаджування замінюють постійним оновленням ґрунту або перевалкою в ємність більшого розміру. В основному зміна горщика потрібна кожні наступні 2-3 роки. Його розмір повинен бути на одиницю-дві більше від попереднього, а дно вкрите великими отворами, для забезпечення безперешкодного відтоку зайвої рідини. Краще всього використовувати горщики з прозорої пластмаси. Для пересаджування використовують спеціалізований ґрунт, який забезпечує хорошу повітропроникність до коріння. До його складу входять кора дерев, сфагнум, вугілля, торф і деякі інші складові.

pic

Захворювання Захворювання орхідей можуть бути викликані різними шкідниками і вірусами. Їх варто відрізняти від неякісного догляду. І те й інше може призвести до загибелі рослини, якщо вчасно не провести реанімаційні заходи. В основному всі недуги поділяють на дві групи, в залежності від місця дислокації. Найбільш уразливі в орхідей листя і коріння. Якщо на листках з’явилися різні плями або круги – це свідчить про пошкодження їх вірусними захворюваннями або грибками. При виявленні якихось тривожних симптомів рослину краще ізолювати, а уражені листки ампутувати, місця зрізів продезінфікувати антисептиком, наприклад зеленкою або йодом. Також причиною хвороби можуть стати шкідники, такі як тля, щитівка, борошнистий червець та інші. В’янути рослина може також внаслідок впливу ґрунтових грибків. Сигнал, який підкаже, що причина саме в цьому, це своєрідний запах і наявність міцелію в ґрунті. Щоб уберегти квітку, необхідно її пересадити в новий знезаражений субстрат, промивши перед цим її коріння чистою водою.

При дбайливому догляді і дотриманні описаних вище нескладних правил, орхідея буде дарувати чудесні квітки, і радувати око щороку.

Джерело: http://korusna.info