Проводити профілактичні засоби простіше, аніж лікувати хворобу, а тим більше якщо це запущена форма захворювання. Це твердження стосується не тільки людей, а й рослин.

Як розпізнати борошнисту росу?

Не дарма дане захворювання отримало таку назву, як «борошниста роса», справа в тому, що візуально симптоми хвороби схожі на білі розводи борошна. Наліт з'являється на квітках і поверхні листя, з часом також уражаються стебла, а сам наліт змінює забарвлення від коричневого або бурого. Захворювання особливо характерне для баштанних (гарбузових) культур, до яких відносяться улюблені багатьма огірки, кабачки, патисони, гарбуз, диня. У цих рослин хвороба проявляється зів'ялим листям, «посипане борошном». На смородині і агрус з'являються викривлені пагони і «покручене листя», яке з часом засихає і відпадає, те ж саме стосується і суниці, малини, шипшини, листя яких скручуються, а на ягодах з'являється борошнистий наліт. На яблуні хворобу можна розпізнати на ранніх стадіях завдяки листю, що скрутилося, і вимерзлим взимку паросткам, а на декоративних трав'янистих - по листю, покритим білястим нальотом.

pic

Що таке несправжня борошниста роса?

Різниця між борошнистою росою та несправжньої борошнистої росою - невелика, остання з'являється під листям, а з часом проступає на листках чорними плямами. Причина виникнення даної хвороби - різкі перепади між низькою нічною температурою повітря і при високій денній.

pic несправжня борошниста роса

Які причини виникнення цієї хвороби?

Дощова тепла погода, рясна волога і густі посадки, в яких накопичується вода, є ідеальними умовами для появи такого захворювання. У теплицях рослини страждають від борошнистої і несправжньої борошнистої роси при високій вологості і різкому перепаді температур. На відкритому грунті причини появи захворювання - такі ж.

pic

Які профілактичні методи борошнистої роси існують?

Профілактика: насамперед, необхідно прорідити кущі рослин, посаджених занадто близько, це робиться для того, щоб крізь зарості вільно проходило повітря. Поливати рослини потрібно так, щоб вода потрапляла на землю в області кореня, а не на листя, останні не повинні весь час бути вологими. Опале листя потрібно видаляти, так як воно є ідеальним місцем для поширення спор грибку.

pic

Які є натуральні методи боротьби з борошнистою росою?

На ранніх стадіях появи хвороби, допоможуть слабкі розчини йоду і марганцівки, особливо гарні вони в сукупності з механічними вилученнями пошкоджених ділянок рослини. Розчин марганцівки дозволяє врятувати урожай - на відро води достатньо розвести близько кілограма марганцівки. Молочний коктейль - 3 літра молочної сироватки змішують з 7 літрами води і додають 1 чайну ложку мідного купоросу. Цибульний настій - цибулинне лушпиння (200 грам) заливають гарячою водою (10 літрів), настоюють 1-2 дня, проціджую, а потім отриманим розчином обробляють рослину. Багато садівники рекомендують такі методи боротьби з борошнистою росою, як бордоська суміш і мідний купорос, але слід враховувати, що збудники «звикають» до фунгіцидів, мутують, їх наступним поколінням вже нестрашні сірка і мідь, а в результаті, втрачається частина врожаю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Фітофтора: профілактика та методи боротьби

Як позбутися мурах у городі?

Як боротися з попелицею у саду?