Скільки насправді коштує закордонний паспорт? Відповідь на це питання іще раз роз'янювали сьогодні рівнянам активісти біля управління міграційної служби. І хоч багатьох насправді зацікавила можливість зробити документ дешевше, небагато рівнян готові відстоювати це право.

Пані Галина прийшла, аби дізнатися, що потрібно для оформлення закордонного паспорту. В результаті - 81 -ша у списку на консультацію та 57-ма у списку охочих подати документи. Каже, ціни на виготовлення паспорту люди у черзі називають різні.

Активісти запевняють, щоб подати документи на виготовлення закордонного паспорту потрібно надати лише квитанцію про сплату державного мита, заяву-анкету встановленого зразка, копію ідентифікаційного коду, дві фотокартки та пред'явити паспорт громадянина України. У Державній міграційній службі також просять сплачувати додатково 87 гривень за адміністративні послуги та 120 гривень "за бланк паспорта".

Пані Галина лише одна з багатьох, хто підійшов до інформаційного намету, аби дізнатися, як отримати паспорт за 170 гривень, а не за 377, як пропонують нині у міграційній службі. Активісти пояснюють - є законні підстави оформляти паспорт дешевше, головне знати свої права.

Активісти продовжують інформаційну кампанію і в коридорах міграційної служби. Щоправда рівняни, які вишикувались тут у чималу чергу, до інформації ставляться скептично.

В управлінні міграційної служби у Рівне нській області кажуть: самі стали жертвами правової колізії. Виправити ситуацію можна на рівні Кабміну. От тільки на їхні звернення там поки не реагують.

У Рівне нській області до суду щодо неправомірності стягнення плати за вартість бланку та додаткових платежів вже звернулося троє громадян. Пані Галина хоче спробувати таки отримати закордонний паспорт за 170 гривень. Правда, тепер сумнівається, що в такому випадку отримає документ швидко.