Історія живе у пам'яті. У Рівному історія та пам'ять поєдналися у одній споруді. Приміщення сучасного краєзнавчого музею, пережило чимало епох. Сьогодні ж воно відзначає 175-річчя. Побували на ювілеї однієї з найпривабливіших архітектурних пам'яток Рівного і наші журналісти.

Відзначати ювілейні дні народження чи дати заснування компаній рівнянам не звикати. Сьогодні ж у місті святкували особливий ювілей - 175-річчя будівлі на вулиці Драгоманова, 19. Нині це краєзнавчий музей. Та зводився будинок зовсім з іншою метою.

Саме ця споруда стала магнітом для тогочасної інтелігенції. Адже відтоді у місто приїжджає чимало університетських викладачів, дворян, які хотіли, аби тут навчалися їх діти. Гімназія дарує Рівному Короленка, Костомарова, Куліша, Драгоманова. Нині ж історики вивчають, що і де розташовувалось у приміщенні за часів гімназії.

Згодом гімназію у приміщенні замінило реальне училище, департамент освіти уряду Директорії, кураторіум Волинського округу, рейхскомісаріат "Україна" разом із бункером генерала Еріка Коха. За тим тут розташувався обком Компартії Української РСР. З 1975 року на Драгоманова,19 діє краєзнавчий музей. Втім саме приміщення потребує ремонту й реставрації.

Керівництво області під час урочистостей до ювілею знву обіцяє кошти на ремонт приміщення знайти. Архітектурній пам'ятці лишається сподіватися, що станеться це ще до чергового ювілею.