Мальва (лат. Malva), калачики, шток-троянда - трав'яниста рослина з сімейства мальви. Мальва до нас потрапила з Середньої Азії в XV столітті. Мальву вирощували ще в Стародавній Греції і в Стародавньому Єгипті. Відомо близько 30 видів цієї рослини. Мальва - символ любові до рідної землі, до свого народу, до батьківської хати. Уособлює духовне коріння людини, її вірність духовній спадщині предків.

Чи не найбільш поширеною і улюбленою в Україні здавна вважали рожу рожеву, або мальву. Мальва - давня і надійна берегиня будинку. Народні повір'я свідчать, що добрі душі предків поселяються на мальві і охороняють мешканців оселі. А ще ця квітка дуже гарна, тому невипадково мальви найрізноманітніших забарвлень здавна прикрашали українські садиби.

Прийшла до нас мальва з Південної Азії, де її знали ще стародавні пеласги. Ця рослина поширена також по всьому Середземномор'ю і має понад півтори тисячі видів. Високі стебла, густо вкриті яскравими ніжними квітками та великими лапатими листками, живою стіною закривають майже кожну сільську хату. Безліч відтінків: від білого, рожевого до червоного й багряного, створює дивовижну веселку навколо оселі. Назва мальва - латинського походження. В багатьох країнах Середземномор'я, Балкан, Малої Азії ця назва досі існує саме в такій формі. Назва рожа - пізнішого походження, вірогідно, запозичена з німецької мови. В Україні цю квітку ще називають калачиками за формою плодів, схожих на калачі. Мальви в Україні ростуть і в дикому стані, в лісах, лісосмугах, на узбіччях доріг. Вони мають білий або блідо-рожевий колір, іноді використовуються як кормові рослини. Відваром дикої мальви лікують бронхіти, кашлі, роблять примочки. З культурних мальв темного кольору робили природні барвники.



pic

Це багаторічна декоративна рослина у висоту може досягати 80-250 см. Вирощують мальву як дволітню культуру, рідше як однорічник. У перший рік після посадки мальва рідко зацвітає, але дає розетку великих шорстких листків. На другий рік з'являються квітки, зазвичай в червні-липні, іноді цвітіння може тривати до вересня.

Квітки у мальви, розташовані уздовж стебла, зібрані в кисті, за виглядом нагадують дзвіночки, іноді в діаметрі досягають 15 см. Існують сорти як з простими, так і з махровими квітами. Спорідненими видами мальви рожевої є мальва лісова, мальва зневажлива, мальва мала.

pic

Посадка і догляд

Мальва - рослина невибаглива. Вона може рости на будь-яких грунтах, стійка до посухи, але перезволоження і сильних протягів не любить. Найкраще їй підходять добре освітлені ділянки з високим вмістом азоту в грунті.

Догляд полягає в регулярному прополюванні і розпушуванням грунту. Поливати мальву потрібно помірно, не заливаючи. Хоча рослина і морозостійка, але молоді сходи першого року життя все-таки краще вкривати мульчею або торфом.



pic

Насіння мальви у відкритий грунт висіваються в травні-червні. Лунки роблять на відстані 30 см один від одного. У кожну лунку треба покласти по кілька насінин, зайві сходи краще потім висмикнути. Глибина загортання насіння - 3-4см. Приблизно через два тижні з'являться сходи. Зазвичай вони рідко встигають зацвісти в перший рік.

Щоб мальва розцвіла вже в поточному році, треба виростити розсаду. Її стрижневий корінь після пересадки погано приживається на новому місці, тому відразу потрібно сіяти насіння в торф'яні горщики. Робити це краще в лютому-березні. Можливо, мальви, вирощені з розсади, встигнуть зацвісти в рік посадки.



pic

Розпускаються суцвіття починаючи з нижньої частини стрілки. Квіти внизу крупніші, а вгорі - дрібніші. Після цвітіння мальва утворює плоди, що виглядають як коробочки округлої форми, в народі їх називають "калачики". У кожній такій коробочці міститься 18-40 штук насіння. Коли коробочки підсохнуть і пожовтіють, їх потрібно зібрати і досушити в приміщенні.

Із зібраних насіння можуть вирости цілком нові нові за забарвленням квіти, оскільки мальва є рослиною з перехресним запиленням. Часто незібрані насінини падають в землю і з них виростають нові рослини. Особливо рясне цвітіння мальви спостерігається на добре удобреному грунті.



pic

Хвороби та шкідники мальви

Хоча мальва і невибаглива рослина, але і вона схильна до різних хвороб. Це може бути борошниста роса, іржа, вірус мозаїки, галова нематода, стебловий рак. Причинами хвороби можуть бути зайва волога, недолік гарного освітлення, холодне літо.

Якщо на листках мальви виникли підозрілі руді або білі плями, рослина слід відразу ж обприскати фунгіцидом, яким зазвичай обробляють овочі. Не можна допускати, щоб хвороба поширилася на всю рослину. Крім хвороб, мальву можуть атакувати і шкідники - довгоносики, попелиці, різні листоїди.

Використання. Висаджувати мальви краще на задньому плані в змішаних квітниках або палісадниках. Відмінно виглядають мальви, висаджені вздовж парканів, особливо якщо рослина вище огорожі. Мальва чудово виглядає в букеті. Зрізана гілочка з не до кінця розкрилися бутонами у вазі поступово буде розквітати, довго залишатися свіжою і радувати господиню своєю красою.