Ефірноолійна пряність, яка відома з глибокої давнини. Батьківщиною коріандру вважають Південну Азію та Малу Азію, де вирощували її за 1000 років до нашої епохи. Коріандр використовується в основному як пряність для м'ясних і овочевих страв, але вживається він і в сирому вигляді в якості салату. Ця рослина має дуже сильним приємним ароматом.

Здавна коріандр відомий як харчова рослина. Молода зелень — найпоширеніша приправа до їжї жителів Закавказзя. Її вживають в сирому вигляді, з бутербродами, додають в салати, різноманітні супи, страви із м'яса, гарніри, деколи в поєднанні з іншими приправами — базиліком, орігано, цибулею та часником. Коріандр (кінза) широко використовується в народній медицині. Тут він застосовується як хороший антисептик і сечогінний засіб. Ця пряність містить велику кількість вітамінів, а також аскорбінової кислоти. Коріандр утворює квітки блідо-рожевого кольору, цвіте з червня по серпень. Плоди достигають у серпні — вересні. Зелені частини рослини мають неприємний запах блощиць, звідки і виникла назва («коріс» — по-грецьки «блощиця»).Відноситься коріандр до сімейства селерових, і може у висоту 120 см.

pic

Підготовка грунту

Для коріандру добре підходять суглинні і супіщані грунти з помірною лужної середовищем. Коріандр можна безбоязно садити ранньою весною, оскільки він є дуже морозостійкою рослиною. Він дає хороший урожай тоді, коли грунт добре зволожений при посіві. Сіяти коріандр варто з розрахунку 2,5 гр насіння на квадратний метр і глибину до 2,5 см. Сходи при правильному посіві і хороших умовах, з'являються через 2-3 тижні.

pic

Посадка

Якщо вирощувати коріандр (кінзу) у теплиці, то сіяти його слід в кінці лютого або початку березня, таким чином, ви отримаєте сходи через 40 днів. Якщо коріандр сіяти в травні або червні, то квітконоси ви отримаєте через 20 днів, але до моменту їх появи рослина буде більш слабким, ніж посаджене навесні і в зв'язку з цим постраждає і урожай. Не слід робити зрізання, як багато рекомендують, бо тоді урожай зменшиться приблизно в 2-3 рази. Висівати коріандр можна і в серпні, але тоді ви отримаєте квітконоси ще пізніше.

Для отримання хорошого і головне якісного врожаю кінзи, слід виконувати агротехнічні заходи. Агротехніка для кінзи має деякі особливості, які пов'язані з тим, що кінза добре росте при довгому дні, а коли дні починають скорочуватися, то і кінза втрачає інтенсивність росту. Якщо ви ставите мету виростити коріандр в якості зелені, то слід прибирати його до появи бутонів. Однак можна вирощувати кінзу і на підвіконні квартири чи будинку у зимову пору року.



pic

Догляд

Доглядати за кінзою нескладно. Практично вся процедура по догляду полягає в прополюванні, розпушуванні і своєчасному поливі (раз на 7-10 днів). А якщо влітку регулярно проходять дощі, то поливати коріандр не слід зовсім. Якщо ігнорувати полив в жарку погоду, то коріандр мине фазу розетки і переходить відразу в стрілку. Також існує можливість отримати більш ранній урожай за допомогою організації тимчасової теплички, для цього можна просто накрити гряди поліетиленом.

Зрізати листя необхідно, коли рослина досягає близько 20 см у висоту, і знаходиться в фазі розетки. Після того як був проведений зріз листя, необхідно зайнятися підгодівлею рослини за тим же методом що і селеру.

Кінза дуже добре переносить невеликі заморозки. Для того, щоб регулярно ласувати кінзою, її слід сіяти кілька разів, зазвичай 2-3 рази за літо. Після посіву слід проріджувати рядки, які повинні бути організовані з інтервалом в 20 см між один від одним. Після того як рослини починають давати сходи, їх слід проріджувати, залишаючи більш сильні на відстані 8 см один від одного. Це необхідно робити з тієї причини, що висока густота призводить до прискореного переходу рослини в фазу цвітіння. Навесні сіяти рослину слід тоді, коли в грунті багато вологи, так як при її недоліку коріандр буде рости дуже рідко і швидше почнеться стрілкування.

Взимку можна вирощувати кінзу на вікнах, але слід забезпечити додаткову кількість світла. Листя коріандру використовуються як зелень, а насіння добре підходять для консервування м'ясних страв, а також дуже придатні для приготування кондитерських виробів і випічці хліба. Кінза вважається дуже хорошим ароматизатором для алкогольної продукції, наприклад лікарів. І ще це дуже корисна пряність.



pic

Збір насіння

Насіння кінзи - коріандр - використовують як прянощі в сушеному вигляді. Його додають до тушкованих страв з м'яса та дичини, у маринади, напої, використовують при солінні томатів та огірків, квашенні капусти тощо. Щоб зібрати насіння кінзи, дочекайтеся поки вона відцвіте, поки висохнути головки, тоді можна сміливо збирати насіння, яке будуть придатне до посадки на наступний рік. Не забудьте ретельно просушити на повітрі і зберігайте в паперовому пакеті або у скляній банці.

Читайте також:

Аптечний кріп - фенхель: особливості вирощування

Лавр: секрети вирощування вдома

Вирощування корисної зелені: шпинат

Базилік - ароматна приправа