Без сумніву, найважливіша робота наприкінці літа - це збирання картоплі та відбір насінного матеріалу. Картоплю для зберігання на зиму зазвичай збирають у серпні-початку вересня. Але розташування вашої ділянки, сорт картоплі і, головне, примхлива погода можуть внести серйозні корективи у строки збирання.

Якщо на початку серпня пройшли сильні дощі, знизилася температура повітря, то на картопляних ділянках можливі бурхливі спалахи захворювання фітофторозом. У цьому випадку за 10-12 днів до збирання бульб необхідно зрізати бадилля картоплі, залишивши стебла висотою приблизно 10 см без листя. Ця операція сприяє кращому дозріванню бульб і зберігає їх від поразки фітофторозом під час збирання врожаю. Зрізане бадилля необхідно негайно зібрати і спалити.

Зверніть увагу, що бульби, які ви залишите на посадку, потрібно вибирати не із загальної купи, коли вся картопля вже зібрана, а відразу при викопуванні її на полі, коли можна порівняти кущі. Викопану картоплю розкладають для просушки на розстелену поліетиленову плівку, гірше - прямо на землю і у жодному разі - на бадилля від картоплі. Бульби перебирають, відокремлюючи великі, дрібні, а також всі ушкоджені та хворі.

Відсортовану харчову картоплю кілька годин сушать на сонці, потім до закладки у сховище її тримають у сухому, прохолодному (але не холодному) місці, щоб вона обсохла і поступово остудилася. Справа в тому, що картоплю не можна охолоджувати швидко, інакше в ній можуть відбутися небажані фізіологічні зміни і при варінні вона почне темніти. Швидко охолоджують лише картоплю, що заражена фітофторою. Але і її перед закладкою в льох необхідно добре обсушити.

Якщо є ушкоджені лопатою бульби, то їх зберігають протягом 10-12 днів при температурі 15-18 градусів. За цей час на бульбах заживуть ранки, дозріють молоді бульби, після чого їх можна зберігати при звичайній температурі. Дрібні та інші нестандартні бульби використовують на корм худобі або переробляють їх на крохмаль.

Насінну картоплю зберігають окремо від продовольчої та кормової, її не можна вживати в їжу, тому що при озелененні на світлі в бульбах накопичилася отрутна речовина - соланін. Але така картопля дуже добре зберігається і дає більш високий урожай у наступному році.

Щоб харчова картопля довше зберігалася і менше проростала, її тримають у підвалі без доступу світла при температурі від 0 до +3°С, краще впереміж з буряком або цибульною лушпайкою в дерев'яних ящиках із щілинами для вентиляції.

Для зниження вологості повітря поруч із картопляними ящиками ставлять відкриту банку з негашеним вапном. Ящики за периметром обкладають гілками колючих рослин для захисту від мишей. Щоб картопля краще зберігалася, її перешаровують гілками горобини разом з листями. Насінний матеріал для посадки наступного року заготовлюють відразу при викопуванні кущів, відбираючи їх з найбільш урожайних і здорових рослин. Для насінних цілей відкладають типові для даного сорту бульби розміром 60-70 г.

Насінні бульби необхідно відразу озеленити. Для цього їх розсипають на сонці тонким шаром, перемішуючи кожні 4-5 днів. Озеленення відбувається протягом 10 днів, а в приміщенні з вікнами та під навісом - у два рази довше.

Джерела: Домовик, Наш сад та город, Дачник