Рівненський апеляційний суд відстрочив на два роки виплату «Рівнеазотом» майже 370 млн грн. боргу «Нафтогазу України».

Про це пише Олексій Бобер у «Діловій столиці».

У своїй заяві «Рівне азот» поскаржився суду на загрозу його банкрутства, відсутність коштів на рахунках, інфляцію і складну політичну ситуацію у країні. При цьому, як вказало підприємство, у 2014 році його фінансовий стан почав стабілізуватися, і для того, щоб вирішити фінансові проблеми, «необхідний час».

При цьому аргументи НАК «Нафтогаз України» про те, що відстрочка виплати боргу зробить його становище критичним (за минулий рік збиток держкомпанії перевищив 12,5 млрд грн. і через невчасні розрахунки за газ вона вимушена залучати комерційні кредити за ставкою 20-24% річних), суд не прийняв до уваги.

Як вказав суд першої інстанції, матеріали справи не містять доказів того, що «Нафтогаз» є підприємством, що має стратегічне значення для економіки і безпеки держави і що саме на НАК «Нафтогаз України» лежить обов’язок з безперервного постачання газу споживачам». Зауважимо, що «Рівне азот» у своїй заяві просив відстрочити виплату боргу на 10 років. З вересня цього року «Рівне азот» планує вийти на 100% рівень завантаження виробництва аміачної селітри. Для цього на заводі була проведена модернізація, загальну вартість якої не розкривають. За даними видання, лише в реконструкцію цеху селітри і капремонт цеху мінеральних добрив було вкладено понад 24 млн грн.

Нагадаємо, влітку цього року суд стягнув з ПАТ «Рівне азот» на користь НАК «Нафтогаз України» 363 млн грн.: 315,87 млн грн. боргу за поставлений у 2009 році природний газ, а також 27,03 млн грн. пені, 14,32 млн грн. інфляційних втрат і 5,75 млн грн. – 3% річних. ПАТ «Рівне азот» входить до групи «Ostchem», що об’єднує підприємства азотної хімії Group DF Дмитра Фірташа.