Через неї порожніли вулиці міст і сіл, зростали тиск у водогонах і споживання електроенергії. Вона стала початком ери "мильних опер" на теренах радянського простору. 16 жовтня 21 рік тому Центральне телебачення Радянського Союзу розпочало показ серіалу "Рабиня Ізаура". Світлана Сирота поринула у спогади.

Стосерійний варіант фільму, випущений 1976 року, скоротили до 30 серій для міжнародного прокату. Для СРСР стиснули ще удвічі - до 15 півгодинних епізодів. Сім із половиною годин, розтягнуті на кілька місяців, для багатьох рівнян стали першою в житті "мильною оперою."

Саме після неї в лексикон українців міцно увійшло нове слово. Тривіальні 6 соток городу стали називатися гучно і презентабельно - "фазенда"...

Від того часу виросло ціле покоління. Про рабиню Ізауру вони чули краєм вуха, їх хвилюють долі інших героїв.

Попри очевидну наївність сюжету, фільм не позбавлено глибинного сенсу. Його знято за мотивами класичного бразильського роману XIX століття, який для рабовласницької на той час Бразилії став доволі прогресивним. Утім, рівняни так глибоко не "копають".

Це був 1988-й. Завершувалась "холодна війна", ввели талони на цукор і почали виводити радянські війська з Афганістану. У Рівному заснували перший кооператив і Товариство української мови. Ціла епоха добігала кінця. А в садочках діти гралися в Ізауру, і доля бразильської рабині хвилювала рівнян, майже як власна...