Рукола (вона ж індау, ерука, гусеничник, рокет) дуже популярна в країнах Близького Сходу, Центральної та Південної Європи, особливо у Франції та Італії. В останні роки завоювала любов українців. Тому продається на ринках, у супермаркетах, все більше людей вирощують її на своїх присадибних ділянках. Рукола має своєрідний смак — кислувато-гірчичний, тому підходить практично до всіх страв: овочевих, м’ясних, рибних, рису, макаронів, картоплі.

Страви з руколою стають не тільки оригінальними й смачними, а й дуже корисними. Рукола — це джерело потрібних для організму речовин. Вона містить вітаміни: А, В1, В2, В5, В6, В9, РР, С, Е, К; макроелементи: калій, кальцій, магній, натрій, фосфор; мікроелементи: залізо, марганець, мідь, селен, цинк, йод. Тому вона корисна й тим, хто прагне зберегти своє здоров’я, й ​​тим, хто хоче відновити його, позбувшись різних хвороб. Рукола сприяє нормалізації обміну речовин. Через це дуже цінується дієтологами, які спеціалізуються на харчуванні для людей, котрі мріють нормалізувати свою масу тіла. Страви з руколою швидко насичують, хоча можуть бути низькокалорійними.

Крім того, ця рослина є природним енергетиком, імуномодулятором. Вона сприяє підвищенню рівня гемоглобіну крові, виведенню холестерину й тонізує увесь організм. Рукола відома також як рослина-афродизіак (сприяє підвищенню потенції). З цією метою її вживають у суміші: 100 г сухого потовченого листя руколи, 100 г меду і 10 г чорного перцю. Для досягнення стійкого тривалого ефекту застосовують щоранку по 1 ч. л.

Американські лікарі виявили, що вживання руколи запобігає розвитку виразкової хвороби, використовують її й для лікування цієї недуги. Рукола вважається однією з найцінніших рослин у профілактиці онкологічних захворювань. Рослина має виражені діуретичні (виводить надмірну воду з організму), гепатозахисні (поліпшує функції печінки), протицинготні, антибактеріальні, протикашльові, лактогенні та ті, що поліпшують травлення, властивості.



pic

Речовини, які містяться в рослині, стимулюють роботу травного тракту, зміцнюють стінки кровоносних судин, сприяють нормалізації водно-сольового балансу, підвищують рівень гемоглобіну й знижують рівень цукру в крові. Індійські цілителі застосовують насіння руколи як засіб для лікування шкірних хвороб, сік — для лікування виразок, гематом, поліпів носоглотки.

Трохи гострувато-пряний смак і тонкий аромат яскраво-зеленого соковитого листя добре комбінуються з іншими листовими овочами (шпинатом, салатом). Руколу додають у перші страви, до тушкованих овочевих гарнірів, у піцу, різотто й різні соуси для макаронів, рису. Велике листя — оригінальний гарнір до м’ясних і рибних страв, прикраса для бутербродів. Подрібнене листя можна додавати в домашній сир, до відвареної картоплі, до холодних закусок.

Вживання руколи протипоказано при індивідуальній непереносимості, зелень слідує з обережністю вживати при сечокам’яній хворобі. Рукола може викликати сильні алергічні реакції як рослина, багате насичене фітонцидами. Також шкоду руколи може проявитися на людях, які страждають гастритом з підвищеною кислотністю, захворюваннями печінки і нирок. Фахівці не рекомендують включати руколу в раціон вагітним жінкам і годуючим мамам, так як рукола може спровокувати небажані наслідки для дитини.



pic

Як виростити руколу на городі

За бажання руколу легко виростити в себе на грядці. Причому, сіяти її можна в кілька строків, аж до середини серпня. Висівають руколу рядами з проміжком 20—25 см, глибина загортання насіння 10—11 мм. Сходи, зовні схожі на редис, з’являються на 5—6 день. Догляд за ними не складний: своєчасне розпушування міжрядь, видалення бур’янів і проріджування. Головне — пам’ятати, що рукола — дуже світлолюбна рослина, що потребує рясного поливу, під час якого формується більше й ніжне листя, з легкою пікантною гірчинкою. У разі рідкого поливу — листя дрібне й гірке, рослина швидко зацвітає.



pic

Як виростити руколу на підвіконні

На жаль, багато хто не має присадибної ділянки, тоді як виростити руколу в домашніх умовах? Завдяки своїм якостям, вона легко порадує своїми сходами і в квартирі, затишно розташувавшись на вікні або на балконі. Якщо немає можливості зробити спеціальний контейнер, сміливо садіть насіння у звичайні квіткові горщики. І повірте, інтер’єр кімнати рукола не зіпсує. А при належному догляді вона порадує вас і приємним ароматом і чудовим смаком і влітку, і восени. Ви будете регулярно використовувати зелень, при цьому зумієте вживати її безпосередньо після зривання. Зазвичай частина вітамінів, мікроелементів втрачається, оскільки рослина знаходиться після збору на повітрі, піддається впливу світла.

Ця рослина любить добре освітлені місця, тому для вирощування краще відвести підвіконня або столик на сонячній стороні. Пам'ятайте, що в слабоосвітленому місці рукола не тільки буде гірше рости, але і не стане досить корисною. У слабких пагонах, листках міститься менше вітамінів. Однак, і прямі промені сонця, особливо полуденного, можуть нашкодити ніжній рослині. Продумайте систему легких сонячних фільтрів, щоб рукола була висвітлена, але при цьому не згоріла на сонці. Знадобляться невеликі аркуші білого паперу, якими можна загородити верхню чверть вікна. Не варто брати для вирощування руколи городню землю. Багато хто вважає, що саме грунт з їх городу, перевірений, на якому все добре росте, оптимально підходить для висадки зелені в домашніх умовах. Насправді ж рукола, подібно іншим капустяним рослинам, стає мішенню для багатьох шкідників. Саме їх ви напевно занесете в ваші контейнери з городньої землею. Суміші ґрунтів для вирощування розсади, квітів, які можна знайти у магазинах, оптимально вам підійдуть. Найкраще посадити насіння руколи в землю із слабокислою або нейтральною реакцією. Постійно підживлювати вашу зелень не потрібно. Рослина буде концентрувати нітрати. Якщо дуже старанно удобрювати грунт хімічними складами, рукола стане шкідливою для організму, оскільки високий вміст нітратів буде нівелювати її корисні властивості.

Читайте також:

Вирощування корисної зелені: кінза (коріандр)

Базилік - ароматна приправа

Город на підвіконні: вирощуємо зелень