Бійці одного з підрозділів, який проходив бойове злагоджування на Рівненському військовому полігоні звернулись до командування та активістів з відкритим листом. Просять повернути їх додому на ротацію, та відновити боєздатність підрозділу. Нагадаю, 51 окрема мехбригада однією з перших вирушила в зону АТО. Саме її бійців розстріляли поблизу Волновахи, і вони пройшли через Іловайське пекло. Зараз одні називають їх героями а інші - дезертирами. З міркувань безпеки ми вигадали нові імена для героїв сюжету та змінили їх голоси. Про що говорять солдати, коли мовчить зброя?

З відкритим листом до активістів, командування та міноборони бійці артилерійської батареї 51 окремої мехбригади. Ці хлопці вийшли з Іловайська. Під обстрілом, але без втрат. Чи не пів року вони були на передовій. просять про одне - ротацію і відновлення боєздатності. Мовляв воювати можуть, але нічим.

Ті ж, хто повернувся додому, повідомивши про це своїх командирів вже оголошені дизертирами. Позаочі. Хоч і вдома, але чекають на виклики чи-то на схід, чи до військової прокуратури.

Так само не зрозуміли бійці, які вже півроку на передовій і прийнятих вчора законів про особливий статус для сепаратистів.

Ті ж кого назвали дизертирами повернутись на схід готові. Аби забрати вивезені туди залишки техніки і допомогти повернутись побратимам.

Якою буде подальша доля горезвісної 51-ї мехбригади, та коли хлопців повернуть з передової на ротацію. Ці питання ми адресували керівникам оперативного командування "Північ" в офіційному запиті. До нього ж додали і копію відкритого листа. Якою буде відповідь військового керівництва на переадресовані Першим Місцевим питання бійців зі східного фронту поки невідомо.