В ході спеціального заходу компанія Microsoft представила наступну версію своєї операційної системи Windows, яка, всупереч очікуванням, отримала ім'я Windows 10. Очевидно, новим ім'ям компанія прагне підкреслити суттєвий крок вперед, нову віху в розвитку своїх ОС. А заодно прагне сильніше дистанціюватися від не надто вдалої Windows 8.

Microsoft відзначає, що Windows 10 буде працювати на широкому спектрі пристроїв з діагоналями екранів від 4 до 80 дюймів і може запропонувати єдину платформу.

pic

Це означає єдиний магазин додатків, єдиний спосіб пошуку, покупки і оновлення додатків на всіх ОС Windows пристроях (смартфонах, планшетах, гібридних апаратах, ноутбуках, настільних ПК і Xbox). Microsoft на презентації говорила про одну платформу, один магазин, одне сімейство продуктів. Слово «один» звучало дуже часто, але все ж компанія не зважилася назвати нову ОС Windows Один за аналогією з останньою консоллю.

Microsoft робить велику ставку на підприємства. Windows 10 сумісна з усіма традиційними системами адміністрування, дозволяє підприємствам підлаштовувати під себе Windows Store, розділяє особисті дані користувачів і корпоративну інформацію на всіх апаратах. В цілому Microsoft переконана, що Windows 10 стане найдосконалішою корпоративної ОС з усіх існуючих.

pic

Як і було обіцяно компанія повернула для традиційних ПК класичне меню Пуск, звичне користувачам Windows 7, яке при цьому буде сумісним з живими блоками сенсорного інтерфейсу WinRT. Microsoft відзначає, що метою було поліпшити звичний настільний інтерфейс та не змушувати користувачів Windows 7 міняти звички при роботі з Windows 10. Рядок пошуку в меню Пуск теж був поліпшений - тепер він виводить не тільки дані локального пошуку, але також результати пошуку в веб та магазині додатків (як в пошуку Bing в Windows 8). Також додана окрема кнопка пошуку поряд з кнопкою Пуск.

pic

Друге і цілком очікуване нововведення - підтримка запуску сенсорних WinRT-додатків в віконному режимі (їх можна масштабувати, згортати і розгортати, як звичайні вікна). Microsoft відзначає, що в Windows 8 запуск повноекранних WinRT-додатків створював у користувачів традиційних ПК відчуття зовсім іншого оточення - компанія постаралася уникнути цього в Windows 10.

pic

Варто відзначити, що в разі використання планшетів інтерфейс для Windows 10 сильніше нагадує Windows 8: тут присутні і повноекранні програми, і екран Пуск. У разі гібридних пристроїв система підлаштовується під використовуваний в той чи інший момент метод вводу. На смартфонах настільний інтерфейс, зрозуміло, буде, як і колись, повністю відсутнім. ARM-версія Windows для планшетів теж розробляється, але про неї Microsoft поки мовчить. Компанія обіцяє, що переважна більшість сучасних пристроїв з Windows 8 і Windows RT отримають оновлення до Windows 10.

Орієнтовно дата запуску нової ОС - середина 2015 року. Ніяких даних про вартість (або безоплатність) оновлення Microsoft, всупереч чуткам і заявам, поки не повідомляє.

Джерело: Microsoft