У Рівному знову війна за землю. При чому - міську. На Кіквідзе, 18 знову відновилось будівництво.

У п'ятницю на вулицю Кіквідзе 18 повернулися старі забудовники. Рік тиші минув, очевидно, результативно. За цей час вже встигли закрити кримінальне провадження порушене минулоріч, відмінили заборону прокуратури на будівництво тут. То ж нині тут зрізали пару дерев, кажуть люди і почали підвозити метал для огорожі. Нагадаємо, у жовтні минулоріч тут вже спробували звести паркан, але люди взялися за сокири і знесли огорожу.

Нагадаємо, десь у 2000-их на цьому місці з'явився металевий кіоск, частина якого видніється і нині. Спершу, кажуть мешканці сусідніх будинків, тут була "розливайка", землю під якою у 2005 міські обранці віддали в оренду на десять років. Згодом кіоск розрісся і вшир і вдовж. Більше того, у червні 2011 підприємцю видали містобудівні умови, за даними прокуратури - на підставі постанови кабміну, яка втратила чинність. Тож, цитую документи з прокуратури "На усунення виявленого порушення, причин та умов, що йому сприяли, 21.06.2013 прокуратурою області внесено подання Рівне нському міському голові, яке задоволено та 08.07.2013 містобудівні умови та обмеження забудови вказаної земельної ділянки скасовано." Про те, що дозволу на будівництво тут немає, підтверджують і самі люди, які вже кілька років воюють за свою прибудинкову територію.

Тим не менше, днями тут знову заметушились, під будинок невезли металу для огорожі. Люди зустріли робітників зі спротивом. Одній із захисниць міської землі навіть припало від робітників.

Хоча будувати тут ще рік тому заборонила прокуратура. Міліція навіть кримінальну справу розслідувала. Нині ж виявляється, ніхто не покараний, а справа закрита, бо немає кримінального правопорушення. Принаймні у міськвідділі міліції не змогли відповісти, хто покараний за незаконну забудову на прибудинковій території, та чи відповідатиме хтось за підроблення містобудівних умов. І що вирішала спеціальна комісія, яка вивчала питання доцільності цього будівництва.

Очевидно, що відстоювати міську землю, надану в оренду люди будуть самотужки. Вони, коли побачили, що біля їхніх будинків відрожується паркан, викликали правоохоронців і навіть партійців а ті - спортсменів. Тож представники забудовників теж крім роботяг сюди привезли хлопців спортивної статури.

На кого розпишутб документи з'ясувати у міськвідділі міліції не вдалося. там свої клопоти - начальник досі на лікарняному. Люди знову пішли по владних кабінетах - лишили звернення новому очільнику обласної міліції, у міськівдділ, меру Рівного , завітали на прийом і до нового прокурора області і міста. Представник забудовника Ігор Крамарець пояснює - їхню документацію вже тричі перевіряли - усе законно. Тому нині і заборона прокуратури, каже скасована і кримінальні справи закриті.

Представник забудовника обіцяє, за межами своєї ділянки не будувати. А яру невдоволеність людей пояснює інтересом конкурентів. Тим не менше, паркан вже звели і ним обнесений не лише кіоск, а й прибудинкова територія. Що ж, вже 20-го жовтня обласна прокуратура має відреагувати на цю ситуацію. Яка буде відповідь Комунальний патруль обов'язково повідомить.