Не завжди є можливість провести зовнішнє утеплення помешкання, тож залишається тільки внутрішнє утеплення стін. Утеплення квартири зсередини передбачає кілька етапів виконання.

Розкриємо мінуси цього виду утеплення, до речі, не тільки пінопластом, а як радять мінераловата або екструдованим пінополістиролом, ну а потім розкриємо технологію утеплення стін зсередини, коли раптом по-іншому ніяк не можна, повідомляє інтернет-школа ремонту.

«Страшилки» про утеплення стін зсередини приводять до думки про кінець світу в масштабах однієї квартири це і цвіль, і потоки води по пінопласту, і алергічні захворювання і жах домогосподарки - вологу білизну в шафі. Звичайно, не все так страшно, але все має під собою основу. Отже, чому утепляти стіни зсередини не рекомендується експертами. При цьому абсолютно неважливо, яким матеріалом ви проводите, принцип дії для усіх утеплювачів один, незалежно від їх паропроникності.

Температура повітря всередині +22, зовні -20, в точці дотику утеплювача зі стіною вона буде від -10 до -5. Водяні пари з приміщення в будь-якому разі будуть попадати через утеплювач на стіну і конденсуватися у вологу, викликаючи згодом грибки, цвіль і, що найстрашніше - методичне руйнування зовнішньої стіни. Вода в стіні викликає активну корозію металевої арматури. Систематичне замерзання-розморожування призводить до руйнування структури бетонної або цегляної стіни.

Утеплювальщики від Інтернету (які вчилися утеплення стін пінопластом на будівельних форумах) хором закричать: «Шановний! Ви забули про технології утеплення пінопластом зсередини. Адже там існує якісний шар пароізоляції!». А ми з ними погодимося, - так по технології утеплення стін зсередини повинен бути присутнім паробар'єр. Але це для абстрактної стіни на зображенні з Яндекс-фото. А для реальної стіни у вашій реальній квартирі, все набагато складніше. Чому?

Провівши утеплення стіни пінопластом за технологією: зовнішня стіна, утеплювач, паробар'єр, гіпсокартон, штукатурка або шпалери, ви забули про точки дотику утепленої стіни з підлогою, стелею, і внутрішніми стінами. Саме в цих точках тепер стануть утворюватися т.зв. "містки холоду", через які весь негатив у вигляді цвілі і вологи буде проникати до вас в квартиру.

Вихід є. Але яка його ціна? А вихід в наступному - необхідно всі стіни квартири утеплювати зсередини. Підрахуйте суму на матеріал, втрату часу, і квадратуру жилої площі, навіть якщо ви будете проводити утеплення стін пінопластом своїми руками. А якщо надумаєте продавати квартиру? Та при ціні ... за кв. метр? Напевно, все ж дешевше і швидше буде найняти промислових альпіністів і вони проведуть ефективне і якісне утеплення стін пінопластом зовні.

Прочитав, переконався, але немає можливості утеплити будинок зовні

У цьому випадку, утеплення стін проводитися за описаною вище технологією, повторимося: зовнішня стіна, утеплювач (ЕППС), паробар'єр, гіпсокартон або штукатурка.

Важливо. Обов'язкова умова при утеплення стін зсередини - штучно-примусова вентиляція приміщення. Вона здійснюється за допомогою вентиляційних отворів в пластикових вікнах, плюс продумайте систему примусової вентиляції з виведенням повітря назовні.

Сподіваємося, що ми не дуже вас засмутили інформацією про небажаність утеплення стін зсередини. Більш того, ми сподіваємося, що ця інформація допоможе вам прийняти правильне рішення і провести утеплення стін будинку зовні своїми руками. А якщо мова йде про утеплення стін зовні багатоповерхового будинку, то запросіть промальпіністів. Це того варте - тепло в будинку й економія коштів на енергоносіях.

ПОЕТАПНЕ УТЕПЛЕННЯ КВАРТИРИ ЗСЕРЕДИНИ:

Підготуйте поверхню та ізолюйте підлогу

Перед початком робіт необхідно старанно очистити поверхню стіни від решток тинку і старої фарби.

Підлогу біля стіни захистіть ізоляційною стрічкою.

Підготуйте розчин і нанесіть його на всю поверхню блоку

Підготуйте розчин і нанесіть його на всю поверхню блоку.

Підготуйте розчин згідно з інструкцією: налийте відповідну кількість води, а потім перемішайте за допомогою електродрилі до консистенції густої сметани.

Готовий розчин розподіліть по всій поверхні блоку за допомогою зубчастої терки.

Замість свердління і кріплення дюбелями прикладіть блок до стіни

Замість свердління і кріплення дюбелями прикладіть блок до стіни. Товщина шару правильно нанесеного розчину повинна становити приблизно 8-10 мм по всій поверхні блоку.

Блок з розчином прикладіть на відстані приблизно 2 см від місця цільового монтажу.

Притисніть, присуньте і перевірте вертикаль.

Обережно притисніть блок до стіни, водночас пересуваючи його на місце монтажу. За допомогою рівня перевірте, чи рівно приклеєні блоки.

Щоби уникнути появи «містків холоду», необхідно також частково утеплити перекриття.

Варто утеплити перекриття біля зовнішньої стіни. Легкий розчин дозволяє приклеїти блоки без застосування дюбелів.

Після того, як блоки приклеїли до стіни, необхідно відшліфувати нерівності, які могли виникнути. Потім обробити поверхні стіни і стелі.

Шліфувальною теркою вирівняйте нерівності на поверхні стіни. Зубчастою теркою нанесіть розчин на поверхню стіни.

Втисніть сітку в розчин на поверхні стін і перекриттів.

У шарі розчину слід заглибити сітку для захисту від тріщин. Так само слід забезпечити поверхню перекриття.

Потім поверхню необхідно затерти і вирівняти.

Після заглиблення сітки у розчин затерти поверхню усієї стіни, а потім остаточно її вирівняти. Оброблена стіна повинна бути рівною і гладкою. Точні розміри блоків MULTIPOR дають чудовий результат.

Підготовану таким чином стіну пофарбувати і готово!

Тепер нам залишилося пофарбувати готову стіну в улюблений колір.