Батьки мріють про те, щоб їх дитина була завжди здоровим, але найчастіше самі заважають цьому. Це висловлювання здається безглуздим тільки на перший погляд. Звичайно, ніхто цілеспрямовано не буде шкодити дитині, але на ділі виявляється, що благі наміри, спрямовані на захист та убезпечення своєї дитини, обертаються неприємностями у вигляді частих хвороб. Загартовування багатьом здається чимось абсолютно неможливим для застосування до дитини раннього віку, насправді є прості методики, доступні будь-яким батькам.

Особливості новонародженої дитини

Дитина народжується з багатими адаптаційними можливостями, які допомагають йому вижити в найрізноманітніших умовах. Ці можливості зменшуються з кожним днем, якщо в них немає необхідності, а завдання батьків — зберегти їх і використовувати на користь своєї дитини. Для цього потрібно зробити небагато, в першу чергу, правильно підготувати кімнату для новонародженого. Вона має бути світлою, сонячною, з можливістю провітрювання, і варіаціями ступеня відкриття вікна або кватирки. Оптимальна температура для новонародженого 18-20 градусів. Дорослими це відчувається як прохолодно, але для запуску захисних механізмів дитини — оптимально.

Багато батьків бояться протягів, тому провітрюють кімнату тільки за відсутності дитини в ній. Насправді дитина не боїться потоку свіжого повітря, спрямованого в сторону від нього, набагато небезпечніше знаходження дитини в задушливому приміщенні зі спертим повітрям. Крім того, висока температура навколишнього середовища знижує захисні властивості організму, і при найменшому переохолодженні дитина захворіє. Просто зберігаючи свіжий прохолодне повітря в кімнаті дитини, батьки роблять перший крок в сторону від хвороб.

Правила одягання дитини

Вдома дитина повинна бути одягнена так само, як дорослий. Тобто, якщо мама в одному халаті — дитина в одній сорочечці, якщо мама надягла шкарпетки — дитині потрібно надіти повзунки. Для прогулянки на дитину надягають на один шар одягу більше, ніж на дорослого. Тобто, якщо мама одягає куртку, на дитину вона надіне додатково до комбінезону кофточку.

Підросла дитина — після того, як він почав пересуватися самостійно — потребує правильно підібраною одязі, яка повинна бути зручною для нього. Багато батьків прагнуть до того, щоб у дитини були завжди теплими руки і ноги. Це в корені неправильно, оскільки перешкоджає формуванню природних захисних властивостей організму. Оптимально, якщо дитина ходить вдома і в інших безпечних місцях босоніж.

Противники босоногих дітей говорять про те, що немає користі в ходінні по рівному ламінату. Але ж дитина протягом дня ходить не тільки по підлозі, він обстежує усі куточки квартири — килим, диван, стільці, крісла, тобто його стопи постійно стикаються з різними матеріалами і поверхнями, у зв’язку з чим відбувається постійний природний масаж стоп, а як відомо, на стопі знаходяться активні точки всього організму.

Теплова обробка їжі

Здається, що між харчуванням і загартовуванням зв’язку не проглядається, проте дитина, яка правильно харчується і чи одержує всі необхідні компоненти з їжі, звичайно, буде більш стійкий до хвороб. Другий фактор, пов’язаний з їжею, це її температура. Багато мам підігрівають все, що потрапляє в рот дитині, навіть воду. Це неправильно і знижує захисні властивості організму. Гаряче харчування необхідно для дитини так само, як і вживання прохолодних і холодних напоїв, допустимо навіть лід. Це гартує горло і знижує сприйнятливість до мікробів.

Загартовування водою

Те, що багато батьків вважають загартовуванням — обливання прохолодною водою після купання — насправді не загартовування, а процес, який стимулює короткочасний викид адреналіну під час холодового стресу, який і оберігає дитину від захворювання протягом декількох годин. При припиненні обливань припиняється і захист.

Таким чином, щоб захистити дитину від хвороб, потрібно виконати три простих умови:

- Забезпечити дитині оптимальний температурний режим в добре провітрюваному приміщенні. - Чи не перегрівати, одягати у відповідності з навколишнього температурою, давати можливість ходити босоніж. - Забезпечувати правильне харчування, допускати вживання прохолодних і холодних продуктів.