Закон «Про вибори народних депутатів України» передбачає особливі можливості для виборців, котрі з якихось причин не зможуть прийти на виборчу дільницю 26 жовтня і проголосувати. Але, що б такі виборці змогли реалізувати своє право голосу, потрібно подбати про це завчасно.

Якщо виборець хоче проголосувати не на дільниці, а за місцем свого перебування («на дому»), і в списку виборців навпроти нього є відмітка «НСП» (не здатний самостійно пересуватися), то він без будь-яких додаткових дій зі свого боку зможе скористатися таким правом. Тобто, в неділю, 26 жовтня, до нього прийдуть три члени виборчої комісії і дадуть можливість проголосувати.

Варто знати, що до 15 жовтня включно кожному виборцю мало прийти запрошення на вибори. Якщо щодо особи в списку виборців є відмітка «НСП», то в цьому запрошенні мало бути про це вказано. Наприклад: «У зв'язку з наявністю у списку виборців стосовно Вас відмітки про постійну нездатність пересуватися самостійно повідомляємо, що Вам буде надана можливість проголосувати за місцем перебування». Тож, якщо виборець отримав запрошення із вказаною відміткою, то він точно зможе проголосувати за місцем свого перебування.

Якщо ж запрошення до виборця не надійшло чи в ньому не написано, що йому забезпечать голосування за місцем перебування, то варто або особисто зателефонувати до дільничної виборчої комісії та уточнити, або ж попросити рідних, сусідів, що б вони зайшли на дільницю і перевірили наявність особи в списку виборців та відмітки «НСП».

Особам, які за віком, у зв'язку з інвалідністю чи за станом здоров'я не можуть прийти на дільницю та проголосувати, але в списку виборців щодо них відсутня відмітка «НСП», потрібно не пізніше 20 години 24 жовтня звернутися до своєї ДВК з відповідною заявою та доданою до неї довідкою медичної установи про стан здоров'я.

При цьому, наголошуємо, що виборець, який тимчасово не здатний пересуватися самостійно, має поштою або через інших осіб подати власноручно написану ним заяву з проханням забезпечити голосування за місцем перебування, із зазначенням відповідного місця.

ДВК, розглянувши цю заяву та додані документи, своїм рішенням, може включити таку особу до витягу зі списку виборців і надати їй можливість проголосувати за місцем перебування.

Якщо виборець, який має відмітку «НСП», все ж бажає проголосувати в приміщенні для голосування, то він повинен письмово або особисто повідомити про це свою ДВК до 12 години 25 жовтня. Тоді комісія повинна надати йому таку можливість. Коли ж виборець цього не зробить, то голосуватиме «на дому». Навіть якщо він сам прийде в приміщення для голосування на виборчу дільницю 26 жовтня, то члени ДВК не матимуть права видати йому бюлетені.

Нагадуємо, що виборці Рівне нщини, які хочуть отримати консультації щодо реалізації своїх виборчих прав або ж повідомити про факти порушень виборчого законодавства (підкуп, використання адмінресурсу, «чорний» PR тощо), можуть телефонувати на «гарячу лінію» Рівне нського КВУ за номерами: 099 098 94 90, 096 176 76 97.

Про це повідомляє «Комітет виборців України» Вячеслав Горбенко, юрист РОГО.