Техніки фотографування дітей і дорослих в деякому роді схожі між собою – спільними для будь-якої фотографії є стандартні процедури, такі як вибір місця, освітлення, режиму зйомки. Тим не менш, не дарма кажуть, що діти – це не просто маленькі дорослі, і особливо це стосується їх фотографування. Так, зробити по-справжньому красиві дитячі фото буває непросто, тому ми дамо вам кілька простих і дуже корисних порад, які допоможуть навчитися красиво фотографувати дітлахів.

Поради для красивих дитячих фото

1. Будьте з дітьми на одному рівні. Занадто багато дитячих фотографій робляться з висоти понад півтора метра. Присядьте і будьте з дитиною на одному рівні, щоб побачити світ з висоти її зросту.

2. Приділіть особливу увагу очам. Коли знімок робиться на рівні зросту дитини, її очі на фотографії виходять ще більш виразними. Великі і дуже красиві дитячі оченята – це те, за що ми так любимо фото малюків! Тому саме на них варто поставити акцент, і кращий спосіб зробити це – фотографувати на рівні дитячого зросту.

3. Нехай дитяче личко заповнить весь кадр. Ця техніка часто дозволяє зняти дійсно чудові дитячі фото! Фотографуйте дитину з близька, щоб її обличчя вийшло практично на весь кадр, при цьому орієнтуйтеся, щоб дитячі оченята були на рівні 1/3 фотографії від верхнього краю.

4. Фотографуйте діток на короткій витримці. Як всім відомо, дітки дуже непосидючі, тому зробити дійсно чіткі знімки з ними досить складно. Для початку виставте витримку на 1/200 секунди або ще коротше, якщо це можливо. Так ви зможете зробити найбільш чіткі фото дитини, а особливо, якщо вона постійно рухається.

5. Налаштування діафрагми. Всі ми хочемо, щоб дитина була в фокусі на фотографії, але змусити діток сидіти на одному місці досить складно. Мало того, що вони рухаються, вони не можуть постійно перебувати на одній відстані від фотоапарата. Тому для дитячих фото рекомендується налаштовувати значення діафрагми на f/5.6, щоб малеча могла рухатися і все ж таки залишатися у фокусі.

6. Покличте друзів дитини. Дітки поводяться особливо по-дитячому в оточенні однолітків. Тому, якщо ви збираєтеся фотографувати дитину, запросіть і її друзів (з дозволу їх батьків, звісно). У веселій компанії дітки забудуть про те, що їх фотографують і вийдуть на знімках красиво і природно.

7. Фотографуйте дітей в улюбленому або новому місці. Постарайтеся вибрати таке місце для фотосесії, де дитині буде цікаво і весело – те місце, яке вона дуже любить або в якому ніколи ще не бувала. Це може бути улюблений парк або ігровий комплекс, кафе або музей – головне, щоб дитина тут ні хвилини не нудьгувала.

8. Спробуйте серійну зйомку. Налаштуйте свій фотоапарат на режим серійної зйомки і робіть фотографії цілими серіями. Так ви зможете вибрати кращу з декількох майже однакових фотографій або помістити їх в альбом всі, як історію про проведений день.

9. Залучіть увагу дитини і швидко фотографуйте. Діти не можуть концентрувати увагу навіть приблизно як дорослі. Тому, якщо ви хочете сфотографувати дитину, коли вона грає або коли щось привернуло її увагу, знімайте швидко. У ці моменти можна зробити дійсно гарні фото. Так, побачивши цуценя, на обличчі малюка з'явиться яскрава посмішка, але дуже швидко він переключить свою увагу на що-небудь інше.

10. Зробіть кумедні дурні фотографії. Діткам подобається кривлятися і гримасувати, і вони будуть із задоволенням так фотографуватися. Можливо, це не ті фото, які ви хотіли зробити, але кривляючись на камеру, дитина отримає море задоволення і наступного разу буде фотографуватися набагато більш охоче.