О 4.00 ночі (за київським часом) в неділю, 26 жовтня, на території України відбудеться перехід на "зимовий час". Про це повідомила прес-служба уряду.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року №509 "Про порядок обчислення часу на території України", стрілки годинника буде переведено на одну годину назад.

Варто зазначити, що 26 жовтня в Україні відбудуться позачергові парламентські вибори.

Як відомо, більша частина території України розташована в смузі, що відповідає часовому поясу UTC +2 ("другий часовий пояс"). Це зафіксовано постановою Кабінету Міністрів №509 від 13 травня 1996 року, відповідно до якої в країні діє час другого часового поясу з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3:00 на одну годину вперед і в останню неділю жовтня в 4:00 на одну годину назад.

У 2011 році після відмови Російської Федерації від практики переходу на зимовий час і фіксації поясів від UTC+4 до UTC+12 в Україні було ухвалено аналогічне рішення (постанова Верховної Ради), але восени рішення було скасовано.

Країни Європейського Союзу, більша частина яких перебувають у поясі UTC +1, менша - в UTC і UTC + 2, переходять на зимовий час.

У 1930 році в СРСР було введено декретний час, стрілки годинників було переведено на годину вперед проти поясного часу, що діяв на той момент, а переведення стрілок годинника на літній час було введено з 1 квітня 1981 року вже проти декретної часу - в результаті літній час почав випереджати поясний на дві години.

У 1990 році декретний час було скасовано на території Української РСР, проте перехід на літній час згодом як скасовували, так і вводили знову; наразі він діє.

Нині близько 80 країн світу переходять на літній і зимовий час у тому чи іншому вигляді. Водночас від літнього часу відмовилися Японія, Китай, Індія, Сінгапур, Узбекистан, Таджикистан, Туркменістан, Грузія, Казахстан, Киргизія, Вірменія.

Про намір перейти на московський час заявили раніше в самопроголошених "ДНР" і "ЛНР".

Після трирічної перерви більшість регіонів РФ у ніч на 26 жовтня також перейде на зимовий час. Стрілки годинників 26 жовтня 2014 р. переведуть на одну годину назад 78 регіонів Росії. Удмуртія, Камчатка, Чукотка, Кузбас і Самарська область час не переводять, а Забайкалля і Колима переведуть стрілки на дві години назад.