Від суботи в області оголошено карантин. Навіть двічі. У п’ятницю зранку відповідне розпорядження видала обласна адміністрація. Ближче до обіду карантин запровадив ще й уряд — відразу в 9-ти областях, до переліку яких потрапила й Рівненська. У цих регіонах скасовано усі масові заходи. Крім того, між областями буде запроваджено спеціальний режим пересування. Детальніше — наші кореспонденти.

Тільки без паніки! Усе під контролем! Це ключовий месидж обласних чиновників. Принаймні, тепер їм відомо, із чим мають справу.

Нині чиновники офіційно визнають тільки дві смерті в області від "свинячого" грипу. Це 24-річний телеоператор, який помер у ніч на четвер, та 32-річний чоловік, який помер близько 11-ї ранку у п'ятницю. Ще двом смертям, про які повідомляли ЗМІ, приписують інші причини. Тим часом від суботи в області буде введено карантинні заходи. На 2 тижні – за розпорядженням обласної адміністрації. На три – за постановою Уряду.

Уряд планує також обмежити рух людей між областями. Насамперед це стосується регіонів, де оголошено карантин. Щоправда, як це буде зроблено, поки не зрозуміло. Тим часом на Рівне нщині епідемічний поріг уже подолано в Кузнецовську, Костополі та Дубні. Загалом в області до нього ще 40 відсотків, але ця цифра невпинно змінюється. Водночас в аптеках виник дефіцит елементарних засобів профілактики.

Багато профілактичних препаратів у п'ятницю надійшли в аптеки за новою, значно вищою ціною. Чиновники обіцяють вплинути на фармацевтів.

Тим часом вдалося з'ясувати, що першу хвору на грип у Рівному медики зафіксували, ще два тижні тому. Родом дівчина з Тернополя. Нині ж у Рівному 720 хворих. Рівнян закликають за перших симптомів звертатися до лікарів, у жодному разі, не займатися самолікуванням. Бо навіть новий для місцевих медиків "свинячий" грип можна вилікувати.

У Рівному із резервного фонду на лікувально-профілактичні заходи виділено чверть мільйона гривень. І по два додаткові автомобілі на кожну лікарню у місті, якими виїжджатимуть на виклики до хворих. Все ж, рівнян просять не скупчуватися в одному місці.

У міській лікарні пацієнтів більше, ніж завжди. Тож і роботи у медиків немало. Щоб самим не захворіти, займаються профілактикою. Рівнян "свинячий" грип застав зненацька, вони досі не ймуть віри, що A/H1N1 уже тут.

Вже з понеділка у Рівному запрацює спеціальна гаряча лінія, де рівняни зможуть отримати кваліфіковані медичні поради. Також усі лікарні міста працюватимуть й у вихідні. Тому - без паніки.

Тим часом у Рівному ширяться чутки, що у місті розпилюють невідому речовину, аби зупинити епідемію хвороби. Натомість влада заперечує цю інформацію і закликає не вірити чуткам.