Зазвичай батьки ставляться до здоров'я новонароджених дітей з особливим трепетом і починають хвилюватися через самих незначних симптомів, наприклад, якщо у новонародженого трясеться підборіддя. Через що може трястися підборіддя у немовляти і наскільки це насправді небезпечно?

Якщо у новонародженого трясеться підборіддя або тремтять ручки при плачі, не варто турбуватися: до трьох місяців тремор (а саме так називаються мимовільні посмикування м'язів) патологією не вважається. У чому причина тремору підборіддя і кінцівок у новонароджених дітей?

Причина криється в незрілості нервової та ендокринної систем новонародженої дитини. У дітей у віці до трьох місяців ще не остаточно розвинулися нервові центри, що відповідають за рухи. А незрілість наднирників, що відповідають за вироблення гормону норадреналіну, призводить до надлишку цього гормону в крові при проявах дитиною емоцій. В сукупності обидва ці чинника призводять до тремору.

Зазвичай у новонародженого трясеться підборіддя після фізичних навантажень або емоційних переживань, це свідчить про перезбудженні нервової системи. Однак якщо дитина не плакав і не напружувався, тремор кінцівок або підборіддя повинен насторожити батьків: виникають самі по собі мимовільні посмикування м'язів можуть свідчити про гіпертонус. У цьому випадку потрібно звернутися до педіатра, який порадить, як розслабити напружені м'язи.

При гіпертонусі м'язів у новонароджених найчастіше рекомендують регулярний розслабляючий масаж, а також теплі ванни з відварами меліси, м'яти або валеріани (трав, що надають заспокійливий і розслаблюючий ефект). Ванночками зловживати не варто, вистачить трьох разів на тиждень: відвари можуть спровокувати у новонародженої дитини алергічну ситуацію.

Коли батьків повинен турбувати тремор у дитини? Треба якомога швидше звернутися до дитячого невролога, якщо тремор поширюється не тільки на підборіддя, а й на всю голову, а також якщо підборіддя не перестає тремтіти, коли дитині виповниться три місяці. Не бажаючий припинятися тремор може свідчити про серйозні проблеми з нервовою системою.

Ці проблеми можуть бути викликані різними причинами. Так, тремор частіше зустрічається у недоношених дітей, тому що їхня нервова система спочатку була незрілою, і навіть якщо догляд за недоношеною дитиною був правильним, все одно розвиток поза материнським організмом відрізняється від розвитку в утробі.

Також передумовою до тремору у новонароджених можуть бути стреси під час вагітності, які призводять до підвищеного вироблення норадреналіну у матері. Через плаценту цей гормон надходить у кров плода, а це призводить до порушень в розвитку центральної нервової та ендокринної систем.

Тремор може бути спровокований також гіпоксією плода під час вагітності або при пологах. Недостатнє постачання мозку киснем буває викликано різними причинами, до них відносяться: порушення функції плаценти, кровотечі, загрози викидня, багатоводдя, внутрішньоутробні інфекції, слабка пологова діяльність, стрімкі пологи, відшарування плаценти, обвивання пуповиною і т. п. Якщо мозок недоотримує кисень , його нормальне функціонування порушується, що призводить до тремору.

Отже, якщо у новонародженого трясеться підборіддя, не варто бити паніку: до трьох місяців тремор у новонароджених не потребує корекції. Турбуватися варто, якщо тремор занадто сильний і виникає без причини, а також якщо дитині більше трьох місяців. У цьому випадку слід якомога швидше звернутися до дитячого невролога: правильне і своєчасне лікування допоможе нервовій системі вашого малюка прийти в норму.

У більшості випадків виконання призначень невролога, розслабляючий масаж і водні процедури (в тому числі раннє плавання) допомагають впоратися з тремором і зміцнити нервову систему вашого малюка.