На Рівненщині військові відновлюють цар-гармати. "Піони" - найпотужніша артилерійська система, що стояла на озброєнні як України, так і Радянського союзу. Комплекс 2с7 був знятий з озброєння наприкінці 90-х років. 203-міліметрова гармата розроблялась конструкторами для стрільби як звичайними, так і атомними боєприпасами на відстані близько 50-ти кілометрів. Тож гармати можуть стати суттєвим фактором стримування на сході України, адже можуть уражувати цілі за так званою буферною зоною.

Якщо артилерія - цариця полів бою, то комплекс 2с7, названий конструкторами по-квітковому "Піон", - її Бог. Розроблений наприкінці 70-х і досі лишається найпотужнішим з наявного.

Тому у 1996-му, за умовами здачі ядерної зброї, під у тому числі і російські гарантії безпеки та територіальної цілісності, цар-гармати були здані на бази зберігання.

203-міліметрова гармата "піону" за один постріл відправляє понад центнер смерті на відстань у майже 50 кілометрів.

В екстреному порядку "піони" повертати у стрій почали після того, як президент погодився на умови, висунуті сепаратистами в Мінську. Мовляв, "Піони" на східному фронті дозволять карати порушників перемир'я, при цьому не порушуючи так званих мінських домовленостей.

"Піонів" на базах зберігання, кажуть військові, вистачає. І в стрій їх поставлять. Головне, аби лишень були кваліфіковані спеціалісти, що дадуть ради надпотужній гаубиці.