Серед кімнатних рослин одне з найпочесніших місць належить амарилісу. Ця надзвичайно красива квітка відрізняється відносною невибагливістю і простотою у догляді, що робить її улюбленицею багатьох цінувальників кімнатних рослин.

Амариліс прекрасний (Amaryllis belladonna), відомий також як «беладонна лілія» або «прекрасна дама» (дослівний переклад назви з латині) – давній мешканець наших підвіконь. Родом він з пустелі Карру в Південній Африці. Амариліс – ім'я прекрасної пастушки з ідилії давньогрецького поета Теокріта, і, повірте, квітка, названа її ім'ям, дійсно гарна.

Підходяще місце для посадки

Якщо підібрати для амариліса невідповідне місце, наприклад, тінь або півтінь, то ця рослина - не розквітне. Тому, для того, щоб насолоджуватися красивим цвітінням амариліса, слід вибрати сонячне місце в квартирі, добре підійде південно-східні або південно-західні вікна. І хоча ця квітка дуже світлолюбна, прямі сонячні промені можуть їй нашкодити, тому в обідню спеку амариліс краще притінити. Стебло і листя даної рослини завжди тягнуться в бік сонця, тому для того, щоб повернути квітку у вертикальне положення, амариліс слід повертати в різні боки.

pic

Оптимальний полив

Найбільша небезпека для амариліса - це зайва волога, яка може призвести до гниття цибулини. Тому для щойно висаджених рослин полив повинен бути помірним, і тільки після настання періоду активного росту, кількість води для поливу можна збільшити, щоб грунт постійно був трохи вологим. В холодну пору року до поливу потрібно поставитися дуже уважно, оскільки за відсутності листя і при холодній погоді, волога з горщиків, особливо пластикових, випаровується повільно, це і може спровокувати гниття коренів і цибулин. А значить, кількість води, що вноситься, слід звести до мінімуму.



pic

Температура та вологість

На відміну від багатьох інших рослин, амариліс погано реагує на високу вологість, а особливо на обприскування його пелюсток і квіток з пульверизатора. Максимально допустима вологість повітря - 80%. При більш високій вологості швидко поширюється така хвороба, як стагоноспороз. В період спокою необхідна температура +10 градусів, полив - мінімальний, внесення добрив потрібно припинити. Період відпочинку - літо, з червня по серпень. Амариліс в цей час повністю скидає листя. У домашніх умовах нормальний період цвітіння амарилісів: середина лютого - перша половина березня, в цей час температура в приміщенні повинна бути +20- +25 градусів.

Добрива

Додаткове внесення добрив - життєво необхідне для цвітіння амариліса, тому приблизно раз на два тижні, це рослина потребує підгодівлі рідкими комплексними добривами для цибулинних. В квіткових магазинах вибір різноманітних добрив широкий, тому досить знати тільки назва квітки, а в іншому вам допоможе продавець. Вносити будь-яку прикормку потрібно за інструкцією, оскільки зайве добриво може нашкодити рослині. При передозуванні азотними добривами або підгодівлі свіжим гноєм можуть розвинутися різні гнилі цибулин, що призводять до втрати рослини. Амариліс вміє самостійно «готуватися» до наступного сезону. Чим більше амариліс дасть листя протягом весни і літа, тим краще. Воно допоможе рослині запастися необхідною енергією для наступного цвітіння.



pic

Пересадка

Пересаджувати амариліс без особливої потреби не варто. Справа в тому, що цибулина рослини дуже ніжна, і не травмувати її при пересадці просто неможливо, як наслідок квітка довго відновлюється. Замість пересадки можна частково міняти грунт або підсипати свіжий по мірі того, як він осідає, і цибулина амариліса оголюється. В середньому пересадку можна виконувати раз в 3-4 року.

Розмноження в домашніх умовах

Як і у всіх цибулинних, найвдаліший спосіб розмноження для амариліса- дочірніми цибулинами при пересадці. Рідше використовують другий метод - насінням, при цьому методі розмноженн, рослина зацвіте тільки через 5-6 років, а при вегетативному - через 3 роки. Тому розмноження цибулинами використовується значно частіше, як правило, при пересадці рослини. Як тільки нова цибулина висаджується окремо як самостійна рослина, горщик з амарилісом ставлять на світле вікно у досить тепле місце і поливають водою кімнатної температури.