Луцьке автотранспортне підприємство Санрайз представило сьогодні в Києві експериментальний зразок електричного автобуса, який призначений для міських пасажирських перевезень та незабаром зможе замінити маршрутки, повідомляє видання ((http://biz.liga.net/all/transport/novosti/2888597-v-kieve-predstavili-elektroavtobus-dlya-goroda.htm)(ЛІГА.Бізнес)).



pic

Електробус побудований на базі автобуса Богдан А091. Він оснащений двома електродвигунами, сумарною потужністю 120 кВт, які працюють від акумуляторів, що розраховані на 3000 циклів зарядки/розрядки, що відповідає 10 рокам експлуатації. Електробус витрачає 50 кВт.год електроенергії на 100 км шляху і може проїхати без підзарядки 250 км. Максимальна швидкість - 80 км / год.

pic

За словами головного конструктора компанії Санрайз, електробус може заряджатися, як від стандартної побутової розетки, 220 вольт (на повну зарядку потрібно 10 годин), так і при напрузі 380 вольт (швидкість зарядки скорочується до 4-4,5 годин). Також в автобусі присутня система рекуперації енергії, яка під час гальмування підзаряджає акумулятори.



pic

За словами директора компанії Санрайз Юрія Девицького, економія на кожному електробусі для автотранспортного підприємства становить до 700 грн в день, в порівнянні з аналогом, що працює на двигуні внутрішнього згоряння. Електродвигун виробляється в Україні - його вартість 14 000 грн. Роздрібна вартість електроавтобуса буде вище, але вона поки не називається - для серійного порізводства він повинен пройти випробування та сертифікацію.



pic

Потужності луцького підприємства дозволяють переобладнати до 10 автобусів на місяць. Перші серійні зразки планують випустити на початку 2015 року. За словами голови Всеукраїнської організації сприяння Збройним силам України ім. гетьмана Сагайдачного Миколи Голєва (є співінвестором проекту), покупка електроавтобуса окупається за 2,5 року (при нинішньому курсі).

Він додав, що два українських заводи зацікавлені в серійному виробництві екологічно чистих автобусів. Львівський автобусний завод і корпорація Богдан розглядають можливість випуску електроавтобусів в новому кузові.

Джерело: Liga.net