Історичну драму «Поводир» за перший тиждень прокату переглянули більше 90 тисяч глядачів. Це більше ніж у деяких голлівудських фільмів.

Художній фільм "Поводир, або Квіти мають очі" відомого режисера Олеся Саніна стартував в кінотеатрах країни 12 листопада 130 копіями. Вже за перший вік-енд прокату його переглянули 94 754 глядачів. Результати перегляду «Поводиря» можна порівняти з такими голлівудськими фільмами, як «Анна Кареніна» (82 902 глядачі за перший вік-енд), «Великий Гетсбі» (84 734 глядачів за перший вік-енд), «Джанго вільний» (71 917 глядачів за перший вік-енд). Також слід зауважити, що «Поводир» є найуспішнішим бокс-офісом серед фільмів українського виробництва. Дані по кількості глядачів фільмів за перший прокатний вік-енд: - «Той хто пройшов крізь вогонь» – 3 979 глядачів, - «Тіні незабутих предків» – 52 157 глядачів, - «Ломбард» – 5 305 глядачів, - «Кохаю і крапка» – 2 978 глядачів. Нагадаємо, що повнометражний художній фільм «Поводир» зняла кінокомпанія PRONTO FILM на замовлення Державного агентства України з питань кіно. Вперше в Україні зроблена адаптація кінофільму для глядачів з вадами зору (демонструється в окремих кінотеатрах Києва, Львова, Одеси, Харкова, Дніпропетровська, Запоріжжя за підтримки «Ощадбанку») та вадами слуху (планується реліз на DVD). В основі сюжету фільму – історія спроби знищення української культури – кобзарського мистецтва у часи Радянської влади, показану через призму життя американського хлопчика Пітера та українського сліпого музиканта Івана Кочерги. Події відбуваються на початку 1930-х років у СРСР у драматичні часи індустріалізації, колективізації, голодомору та знищення інтелігенції. Фільм знято за реальними фактами та свідченнями.

Український Оскарівський комітет обрав фільм «Поводир, або квіти мають очі», який в 2015 році представлятиме Україну на премії «Оскар» у номінації «Фільм іноземною мовою»

Джерело: Офіційний сайт Міністерства культури України