Калина є універсальним засобом для лікування різних хвороб. Корисні властивості і протипоказання до її застосування - ось про що хочеться розповісти.

Користь калини

Користь калини в першу чергу в тому, що вона є сильним імуностимулятором і найефективнішим засобом у боротьбі з авітамінозом. Саме тому у дбайливих господинь серед припасів на зиму обов’язково знайдеться перетерта калина з цукром або калина з медом – саме так, використовуючи як консервант фруктозу або сахарозу, можна зберегти усі корисні властивості калини упродовж усіх зимових місяців.

Але справа не лише у вітамінах. Ще калина є ефективною панацеєю при проносі і водянці, при запальних процесах кишково–шлункового тракту, а також відмінним жовчогінним і сечогінним засобом. А якщо регулярно вживати мед з калиною (по 1 столовій ложці в день) можна зміцнити сердечний м’яз і ослабити прояви атеросклерозу.

Користь калини не лише в ягодах. І якщо усередину її потрібно приймати, як і будь-які ліки, з обережністю, то кора стовбурів і гілок протипоказань не має. Тут міститься величезна кількість глікозидів, смол, ефірів, дубильних речовин, які відмінно справляються з дерматитами різного походження, а в більш древні часи проявляли себе як відмінні кровоспинні засоби.

Протипоказання

Незважаючи на безперечну користь для організму людини калина має і ряд протипоказань. У першу чергу, її не рекомендується вживати вагітним, так як сік ягід містить речовини, які є аналогом жіночих гормонів. Їх підвищений вміст в крові може стати причиною передчасних пологів і розвитку різних патологій у плоду.

Також калиною не варто захоплюватися людям, що страждають зниженим артеріальним тиском. У цій ситуації медики радять у день з’їдати не більше 1 столової ложки ягід або випивати максимум 1 чашку калинового чаю. Не рекомендується використовувати калину тим, хто страждають хронічними захворюваннями нирок і підвищеною кислотністю шлункового соку. Крім цього, калина протипоказана людям з різними захворюваннями крові, включаючи тромбофлебіт і лейкоз.

Джерела: korust.znay.info Elle

pic