Встановлювати тарифи на водопостачання та водовідведення повинні обласні ради, також на рівні області повинні надаватись дозволи приватним користувачам на буріння свердловина для видобування води. Такі рекомендації підтримали учасники обласної наради, організованої комунальним підприємством облради «Рівнеоблводоканал».

Учасники обласної наради – круглого столу обговорили проблемні питання, шляхи вирішення та позитивний досвід підприємств водопровідно-каналізаційного господарства Рівне нської області. Участь у нараді взяли заступники голів обласної ради Степан Павлюк та облдержадміністрації Тарас Пустовіт, міський голова м.Рівне В.Хомко, представники райдержадміністрацій, директори водопостачальних підприємств області, науковці Національного університету водного господарства та природокористування.

На теренах області працює 24 водопостачальні підприємства – в кожному районі області. Проблем у їх роботі багато, але більшість однотипних. Тож учасники наради обговорили їх та намітили шляхи вирішення.

Однією з основних спільних проблем є занижені тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення, які встановлює на рівні держави центральний орган – Нацкомісія. Вони не лише не покривають фактичних витрат, а і не дають змоги оновлювати зношені водопровідні та каналізаційні мережі.

- Не може бути однаковим тариф у Рівне нській області, де вода добувається з підземних шарів, у Харківській області, де воду доставляють до споживачів трубами з річок за сотні кілометрів, у Чернівецькій, де щоб дістатись до води необхідно бурити свердловини на сотні метрів. Ми переконані, що в кожній області тарифи на воду повинні встановлювати облради, тому ми вже неодноразово звертались до Кабінету Міністрів, і будемо надалі вимагати повернути ці повноваження на рівень областей, - наголосив заступник голови облради Степан Павлюк.

Інша проблема, на якій загострили увагу учасники – виснаженість поверхневих водоносних шарів через безконтрольне буріння свердловин приватниками для власного водоспоживання. Якість такої води низька. Тому цей процес необхідно контролювати, а надання дозволів передати на рівень області. Щоб унормувати це питання також звертатимуться до Кабінету Міністрів України.

А зменшити втрати води у мережах допоможуть науковці спеціалізованих кафедр НУВГП.

- Для оптимізації операційних витрат водопостачальних підприємств необхідно реконструювати та модернізувати системи водопостачання та водовідведення, автоматизувати роботу насосних станцій. Тому необхідно обов'язково залучити науковців та впровадити їх розробки,- переконаний Степан Павлюк.

Про це повідомили на сайті Рівне нської обласної ради.