Імунна система, яку ще називають живим щитом організму, оберігає людину від бактерій і вірусів. Не варто повторювати і так явний факт про її надважливість для людини, особливо під час сезону застуди та грипу.

Працює вона так: розпізнає бактерії і віруси, що проникли в організм, потім створює і поширює білі кров'яні тільця, які борються з цими бактеріями.

Ось деякі цікаві факти про імунну систему і принципи її роботи. 1. У деяких людей відсутній імунітет. Це так званий важкий комбінований імунодефіцит - зустрічається у одного з 100 тисяч осіб.

2. Вперше про імунітет заговорили близько двох тисяч років тому. Так, стародавні греки визначили, що люди, які перехворіли віспою, потім ні разу не хворіли знову.

3. Кишкові бактерії сприяють роботі імунної системи. Насправді в організмі людини живе близько трильйона бактерій, деякі з них вважаються корисними, вони виробляють антитіла для вироблення кишкових білків.

4. Сонячне світло допомагає імунній системі. Так, дослідники виявили, що вітамін D, у виробництві якого бере участь сонячне світло, сприяє утворенню протимікробних елементів, що захищають організм від інфекцій.

5. Імунітет є навіть у безхребетних. Це довів Ілля Мечников на прикладі личинки морської зірки. Він проткнув зірку трояндовим шипом, а з часом виявив у неї безліч клітин, які намагалися проковтнути шип.

6. Із віком імунна система слабшає. У людей після 65 років ризик захворіти стає вищим, оскільки імунітет помітно знижується. Учені розходяться в причинах цього факту. Одні стверджують, що літній організм не може відтворити достатню кількість клітин, необхідних для боротьби з інфекціями, інші говорять, що люди перестають вживати в їжу необхідну кількість корисних мікроелементів для живлення організму, що й стає причиною слабшання імунітету.

7. Вживання в їжу фруктів і овочів підсилює функції імунної системи. Мікроелементи, що містяться в них, суттєво допомагають імунній системі боротися з вірусами і бактеріями.

8. Найактивніше імунна система працює вночі. Насправді між здоровим сном і імунною системою існує тісний зв'язок. Людині необхідний повноцінний здоровий сон, щоб відновити сили повністю перед новим днем. Тимчасові потреби сну варіюються залежно від людини, але більшості дорослих необхідно 7-8 годин на добу (хоча кілька десятиліть тому йшлося про 9 годин для дорослої людини). Якщо людина спить менше, ніж потрібно, вона буде накопичувати так званий дефіцит сну, який не зможе «погасити» у вихідні. Крім того доведено, що імунітет активно бореться з бактеріями вночі, коли сповільнюється метаболізм, а мінімізує зусилля вдень.

9. Позитивний, бадьорий настрій допомагає зберегти здоров'я і не «підхопити» застуду в зимовий сезон. Особи, які постійно перебувають у стресовому стані, найімовірніше можуть злягти з грипом чи ГРВІ. Адже під час занепокоєнь і стресових станів в організмі виробляється гормон кортизол, який є чинником запальних процесів.

10. Мегадози тільки одних вітамінів не допоможуть залишитися здоровим. Це має бути комплексна терапія. Краще отримувати їх під час їжі з живильних продуктів.

Джерело: webmed.com.ua