Обмороження – серйозна проблема для здоров’я людини. Холод негативно впливає на дрібні кровоносні судини. Під час дії холоду судини кінцівок звужуються, таким чином зберігаючи тепло. Циркуляція крові в кінцівках сповільнюється. Найпершими замерзають саме кінцівки – пальці на ногах, руках, вуха, ніс. Вони майже не мають жирового прошарку. Спочатку мерзне шкіра, потім судини, м’язи, навіть кістки.

Переохолоджені органи слід одразу відігріти і не зволікати з цим, адже це може спровокувати гангрену, а відтак – ампутування кінцівки. Перша допомога при будь-яких ступенях обморожень має включати: відігрівання тіла, особливо уражених органів (зазвичай кінцівки). Якщо обмороження невисокого ступеня кінцівку слід розтерти, можна зі спиртом (промасажувати), накласти ватну чи марлеву пов’язку. Для загального відігрівання тіла людину слід покласти до ванни з температурою води у 25 градусів за Цельсієм, поступово доливаючи гарячої води, щоб температура піднялася до 36 градусів.

Обов’язково слід після надання першої допомоги звернутися до лікаря.

Проте, найкраще знати кілька простих принципів запобігання переохолодженню, щоб уникнути цих проблем.

Одяг. Одяг має бути кількашаровим та теплим. Одягаючись на вулицю слід враховувати температуру, краще одягти кілька шарів верхнього одягу (наприклад: майка-футболка-светр-куртка). Шар повітря поміж цим одягом допоможе зберегти тепло. Шапка, рукавиці та шарф мають бути обов’язково. Шарф може сховати від морозу шию, підборіддя та щоки. А звичайні пальчатки слід змінити на шерстяні рукавиці – щоб пальці були поряд, таким чином вони довше залишатимуться у теплі. Взуття також має відповідати погоді та температурному фону. Обираючи зимові чоботи, краще купувати на один розмір більші – тоді можна одягнути шерстяні носки (шерсть добре всотує вологу), і ноги залишатимуть теплими та сухими.

Харчування та напої. Перед тим, як вийти на вулицю, добре поїжте – найкраще чимось висококалорійним. Лікарі рекомендують брати із собою термос із гарячим чаєм, кавою або бульйоном. Організм, намагаючись зберегти високу температуру, витрачає більше енергії, ніж зазвичай.

Фізична активність. Коли відчуваєте, що замерзаєте, рухайтесь. Це посилює циркуляцію крові, особливо в кінцівках. Але не слід рухатись аж занадто інтенсивно, адже можна втомитися і спітніти, що збільшить ризики на переохолодження та обмороження.

Категорично забороняється:

- Торкатися руками (та язиком!) голого металу на морозі. Метал миттєво забирає тепло. Також не слід одягати на мороз залізні прикраси (обручки або сережки).

- Торкатися бензину. Під час роботи з бензином краще використовувати резинові пальчатки. Бензин також відбирає тепло в організму.

- Палити та вживати алкоголь. Паління негативно впливає на судини. А спиртні напої розширюють судини, що призводить до більших втрат тепла. Враження, що алкоголь зігріває – це обман.

Джерело: webmed.com.ua