В Україні ймовірне повне замороження усіх майбутніх проектів у сфері альтернативної енергетики. Експерти стверджують, що для збільшення частки відновлюваних джерел енергії немає перспектив, повідомляє ((http://jkg-portal.com.ua/ua/publication/one/alternativna-jenergetika-v-ukrajin-blizka-do-zamorozhennja-40001)(УК)).

Україна може не виконати вимоги директив Європейського енергетичного співтовариства, які передбачають збільшення частки відновлюваних джерел енергії до 11% у загальному енергобалансі країни до 2020 року. Оператори найбільших вітроелектростанцій України говорять про можливу повну зупинку майбутніх проектів, - повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Україна брала на себе ряд зобов'язань, підписуючи Асоціацію з Європейським союзом, у тому числі зобов'язання щодо розвитку відновлюваної енергетики в Україні. Зараз частка відновлюваних джерел енергії в Україні менше 1%. І «зеленій» енергетиці загрожує скасування тих пільг, які раніше дозволяли розвивати цю галузь в Україні. Зараз в інвесторів почалися проблеми із «зеленим» тарифом. А це єдине, що привертало інвесторів за цю сферу. З серпня НКРЕКП не переглядає «зелений» тариф з урахуванням зростання курсу євро. І це негативний сигнал для тих, хто планував інвестувати в цю галузь», - зазначив заступник голови Держенергоефективності України Сергій Дубовик.

Крім того, експерт додав, що відхід інвесторів зі сфери «зеленої» енергетики потягне за собою відплив інвестицій з інших галузей економіки України.

У свою чергу, керівник «ДТЕК Вінд Пауер» Герман Айнбіндер (компанія володіє ВЕС потужністю 200 МВт) зазначив, що відсутність індексації «зеленого» тарифу призводить до того, що окупність вітроенергетичних проектів збільшується з 7 до 12 років при поточному курсі євро, і подальше зростання тарифу може збільшити її до 23 років. «Термін служби вітротурбін - 20 років, а це означає, що в таких умовах вітроенергетичні проекти в Україні не будуть окупатися в принципі. Це означає повну неможливість подальших вкладень іноземних інвесторів у цю галузь», - підкреслює пан Герман Айнбіндер.

«Сьогодні держава не дотримується того європейського підходу, який полягає в тому, щоб слідувати один раз встановленими правилами для інвесторів на ринку. На сьогоднішній день це шкоди від втрати інвестиційної привабливості, від уповільнення темпів розвитку галузі, від невиконання Україною зобов'язань перед Європейським союзом у сфері енергетики, втрати для енергетики будуть колосальними і значно більшими, ніж та економія, яку отримає ринок від відсутності індексації «зеленого» тарифу. Реалізацію наших проектів на сьогоднішній день припинено. Девальвація і не перегляд «зеленого» тарифу призведе не тільки до того, що інвестори будуть згортати свої подальші програми, але і спричинить за собою дефолт низки компаній, які працюють в галузі відновлюваної енергетики», - повідомив заступник гендиректора компанії «Вітряні парки України» Андрій Сергієнко, яка управляє вітропарками в Донецькій, Луганській, Миколаївській областях та Криму.

Нагадаємо, в жовтні 2014 року Кабінет Міністрів затвердив Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року. Для його реалізації в галузь необхідно залучення інвестицій у сектор поновлюваної енергетики України в обсязі близько 175 млрд євро.