27 листопада у світлиці КЗ «Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека» Рівненської обласної ради відбудеться презентація поетичної збірки рівненської поетеси Вікторії Самчук «Тобі емоції справжні».

Книгу авторка спромоглася видати у трьох форматах: плоскодрукованому, аудіокниги у форматі мр3 та першої в Україні художньої аудіокниги, зробленої в форматі DAISY з повним дотриманням авторських прав.

Вікторія, яка є заступником голови Рівне нського обласного осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії», неодноразово доводила, що має не тільки поетичний талант, а ще великий дар мужності та сили не коритися обставинам. У видання, яке стало другим для рівненської поетеси, ввійшли вибрані поезії за період з 2007 по 2014 роки. Збірка поділена на п’ять тематичних розділів.

DAISY (від англ. Digital Accessible Information System, Цифрова доступна інформаційна система) - це стандарт цифрового формату для запису «цифрових книг, що говорять» (англ. Digital talking books). Даний формат поєднує різні способи подання матеріалу: звичайний текст, аудіоматеріали та ілюстрації. Багаторівнева навігація забезпечує перехід до потрібної книги, розділу, глави або сторінки. Також даний формат надає можливість вибору способу відтворення аудіоматеріалів: прослуховування аудіокниг в дикторському виконанні, або за допомогою читання текстового файлу вбудованим мовним синтезатором DAISYплеєра або програмного забезпечення для прослуховування книг у форматі DAISY.

В Україні у 2014 році розпочалося створення першої DAISYбібліотеки. Рівне нська обласна універсальна наукова бібліотека є учасником зазначеного проекту.

Про це повідомили на сайті Рівне нської обласної ради.