Вибір новорічного подарунка - справа непроста. Особливо, якщо мова йде про подарунок власній дитині. Поєднати приємне з корисним, задовольнити бажання малюка, одночасно не зашкодивши йому - це справжнє мистецтво! Але цьому можна навчитися! Давайте разом спробуємо виділити кілька основних принципів хорошого новорічного подарунка для вашого малюка.

Як дарувати?

1. Найголовніший принцип вдалого дитячого подарунка - це якість, в співвідношенні з кількістю. Дитячих подарунків має бути багато! Нехай вони будуть невеликими і недорогими, але 3-5 або навіть більше яскравих згортків під ялинкою подарують дитині куди більше радості, ніж один, нехай навіть дуже солідний, подарунок.

2. Новорічний подарунок обов´язково повинен бути сюрпризом! Залиште зручність «аркушів бажань» і спільного походу на передноворічний подарунковий шопінг для дорослих - ваш подарунок повинен не тільки порадувати, але і здивувати дитину.

3. Якщо ви даруєте дитині щось дороге - одяг, іграшки, книги, комп´ютер - будьте готові до того, що дитина може досить швидко «приробити подарунку ніжки». Не сваріть її! Адже злого умислу в поломці дорогої іграшки немає. Просто надалі ретельніше оцінюйте свою платоспроможність.

4. Якщо ви не впевнені в тому, що зможете самостійно здійснити мрію дитини - хоча б тому, що не зовсім точно знаєте, про що мріє ваш син чи донька, влаштуйте стару, як світ, гру в лист Діду Морозу або дзвінок йому ж по телефону.

5. Нехай день вручення новорічних подарунків і сам буде дуже яскравим і незвичайним: можна, приміром, не укладати всі подарунки під ялинку, а влаштувати чаду невеликий захоплюючий квест по їх пошуку, 1 січня, після отримання новорічних сюрпризів, не заганяйте дитину в звичну колію. Нехай хоча б один день у році вона робить все, що хоче! Потерпіть її крики і метушню - день-то святковий! Що дарувати?

Давайте розділимо наших діток на невеликі вікові категорії - адже, погодьтеся, те, що порадує шестирічку, буде незрозуміло дворічному малюкові.

Діткам до 3 років

- Не злочином буде одяг в якості подарунка. Але це має бути щось дуже яскраве і цікаве! Шапочка з котячими вушками, яскрава піжама в оленях, платтячко чарівної феї з мереживами і рюшечками - подарунковий наряд повинен вміло балансувати на грані між одягом і іграшкою. Інший «одежний шлях» - купити всій родині щось з одягу, з різницею лише в розмірах. Коли вся родина вбереться у обновки, малюк буде дуже радий!

- Іграшки - це все-таки основний подарунок діткам в цьому віці. Таким маленьким, як правило, дуже подобаються дитячі конструктори (призначені саме для цього віку), розвиваючі іграшки, великі машинки, конячка-качалка або великі м´ячі з ручками і «вушками», дівчаткам можна і потрібно дарувати ляльок - поки не Барбі, щось побільше.

- Книжки-іграшки для найменших - відмінний вибір!

Діткам від 3 до 6 років

- Чудовим подарунком стане набір олівців або фломастерів, альбом для малювання, розфарбовки.

- Усі дітки люблять солодощі, але в минулій віковій категорії їх у великій кількості краще було уникати. А ось дітки старше 3 років уже можуть «відірватися» на цукерках і печиві - звичайно, в рамках розумного.

- Дівчаткам цього віку можна дарувати складні подарунки - ляльок, за якими потрібно ретельно доглядати, іграшкові кухонні прилади і техніку, лялькові коляски та будиночки.

- Хлопчики будуть дуже раді всіляким машинкам, роботам і літачкам. Уважно розглядайте іграшку перед придбанням - діти від 3 до 6 років ще не втратили бажання тягнути до рота все підряд, і дрібні деталі іграшок можуть бути небезпечні.

- Книги або мультфільми, а також комп´ютерні ігри можуть бути чудовим подарунком.

Діткам від 6-ти до 10-ти років

- У цьому віці діти більше тягнутися до спілкування. Тому в якості подарунка можна дарувати не тільки речі, але й враження: похід у цирк, дитячий театр, на каток або в дельфінарій.

- Складні конструктори, набори для рукоділля та моделювання стануть дуже хорошим подарунком. Також дітям цього віку цікаві «професійні» набори - юного фокусника, лікаря, пожежного або хіміка.

- У цьому віці просто і корисно прищеплювати дітям любов до спорту. Можна подарувати лижі, ковзани, футбольний м´яч чи одяг для плавання.

- Нарешті дітям можна дарувати настільні ігри! Не пропустіть момент, поки їм це цікаво!

Діткам старше 10 років

- Одяг для дівчаток - універсальний подарунок. Тільки модний, гарний і підібраний по їхньому смаку!

- «Примочки» та програми для комп´ютера - відмінний подарунок.

- Можна дарувати техніку. Перший мобільний телефон, фотокамеру або MP3 плеєр приведуть дитину в повний захват!

- І в цьому віці добре дарувати дитині враження. Тільки вже солідніші! Наприклад, кілька днів на лижному курорті, поїздку в різдвяний табір або квитки на концерт улюбленого виконавця.