Рівно 9 місяців тому активісти Євромайдану оголосили про намір люструвати владу. У який спосіб, за якими критеріями, а головне - підставами - і досі лишається загадковою "притчею во язицях". І доки на третьому поверсі облради щодень засідали люстратори, активісти замінили собою правоохоронні органи, яких наприкінці лютого в місті годі було і шукати. Як рівняни свій спокій охороняли, та до чого доохоронялись - чергова порція спогадів про Євромайдан.

Ось так на початку лютого активісти люстрували місцеву міліцію, щоправда передувало цьому виходу криваве побоїще на столичному майдані і силове протистояння під стінами бази "Беркуту". Тоді - минулось.

Кількома тижнями пізніше міліція на вулиці таки повернулась. Щоправда, спільними патрулями з активістами майдану.

Тоді рівняни самі стали на варті свого спокою та порядку в своєму місті. Свято вірили у зміни на краще. А в команді революціонерів вже зріли песимістичні настрої - згадувався гіркий досвід 10-літньої давнини

На хвилі народного гніву з країни вилетіли тодішній президент і кілька міністрів з його найближчого оточення. Натомість політикам, яких народила революція, народ дав мандат довіри.

Та учасники подій 9-місячної давнини сходяться в одному: Україна отримала шанс, втратити який не має права. А народ, який повірив у себе, контролює владу, навіть без законодавчих інструментів, адже створений на Рівне нщині 27-лютого люстраційний комітет довів свою неспроможність.