Вчора, 27 листопада, депутати Верховної Ради восьмого скликання склали присягу і нарешті приступили до роботи. Утворили коаліцію, обрали голову Верховної Ради та Прем'єр-міністра. Попереду іще чимало роботи. Про свої враження від першого робочого дня, плани на майбутнє та перспективи для Рівненщини нардепи від нашої області ексклюзивно для Rivne1.tv.

Олександр Дехтярчук, обраний до ВРУ по одномандатному виборчому окрузі №154:

- Очікування були набагато скромнішими. В якому розумінні – в розумінні того, що традиційно парламент демонстрував на початку не одного скликання такі відповідальні моменти, коли створюється депутатська більшість, коли створюється коаціліція, коли вибирають Прем’єр-міністра і голову Верховної Ради. Традиційно, всі пам'ятаємо довгу спікеріаду минулого скликання, коли два з половиною місяці вибирали голову ВР. Надзвичайно було приємно відчувати те, що цього разу понад 53% депутатського корпусу ВР є новими людьми, новими обличчями і це, мабуть, сприяло цій ситуації, що всі розуміють ту відповідальність для країни, яку має нести нинішній парламент, і що люди стомились чекати відсутність економічних реформ. Тому депутати не стали чекати сьогоднішнього сесійного дня і в один день водночас було вибрано і спікера ВР депутатською більшістю, в яку ввійшли 305 депутатів на сьогоднішній день і ще будуть долучатися. Депутатська більшість отримала назву «Європейська Україна». В цю групу долучаються депутати, які ще хворіють, наприклад, 27 депутатів не з’явилися саме з таких причин. Тобто депутатська більшість ще буде зростати. І було вибрано цього дня і прем’єр-міністра України Арсенія Петровича Яценюка.

Розподіл комітетів буде здійснюватись наступного тижня. Я подав заявку в три комітети зокрема. Найбільш профільний для мене комітет, в якому я найбільше буду працювати, – це комітет місцевого самоврядування. В мене є відповідний досвід. Саме цей комітет буде відповідати за реформи в країні по місцевому самоврядуванню: це адміністративна реформа, централізація – це надзвичайно важливі речі і країна цього, звичайно, хоче. І щоб це рішення приймалося.

Наступного тижня, у вівторок, буде прийнято таке важливе рішення як формування уряду. Зараз тривають консультації пов’язані із формуванням уряду. Позитивною новиною від президента (надіюсь, що погоджується не лише на словах і прем’єр-міністр) є спроба формування по ключових напрямках уряду технократів. Це питання жваво обговорюється зараз у суспільстві. Йдеться про залучення іноземних фахівців, які мають позитивний досвід саме в цих напрямках і в цих галузях реформ. Оскільки у мене немає таких повноважень, я б не хотів обговорювати зараз ті міністерства, в які планують долучити фахівців з міжнародним іменем, які мають позитивний досвід, і які досягнули успіху в тій чи іншій ланці. Бо багато хто може сказати, що в Україні немає своїх фахових працівників, і ми залучаємо представників з інших країн, наприклад Грузії. Давайте говорити про те, що ключове завдання наше – подолати корупцію і дійсно здійснити дієві реформи, які хочуть бачити люди. І якщо це вже є в іншій країні світу і є позитивно й однозначно відзначено міжнародною спільнотою, то можливо не треба винаходити велосипед, а зробити спробу дати людям, необтяженим якимись особистими, родинними чи іншими зв’язками, дати можливість допомогти українцям реформувати цю країну.

Була висунута пропозиція на фракції, щоб ці іноземці прийняли українське громадянство. Петро Олексійович цю ідею підтримав і вона буде втілюватись. Тобто з цими людьми проводять активні перемовини, їм буде запропоновано стати громадянами України. Це буде цікавим кроком, тому що саме такий технократичний уряд без емоцій, без політичних забарвлень, без планових і політичних квот може бути неабияк перспективним для України і для того, щоб ці реформи зрештою почалися.

Стосовно допомоги округу, власне Рівне нщині . Я є мажоритарником. І для мене ключовим є доля і ситуація і стан справ на окрузі й у моїх виборців. Зокрема, зараз я допомагаю родині знайти пропалого солдата в Ілловайську. Я не хотів би розказувати деталі, що і як зроблено. Нібито рідні десь бачили його в одному випуску новин в Ростові. Зараз ми з'ясовуємо ці обставини через відповідні служби. Думаю, що якщо інформація підтвердиться, то ми зробимо все, щоб цього хлопчину повернути додому.

Про інші справи, це – грантові проекти, в які ми, наша громадська приймальня, активно включилась вже в роботу. Ми надаємо методичну допомогу по створенню ресурсних центрів, так як в мене особисто і в моєї команди був значний досвід на Рівне нщині по роботі саме в такому напрямку: зокрема «Відкрита Польща» - програма з відбору ста шкіл в Україні і багато-багато ще різних задумів є, але це вже коли зробимо, тоді будемо говорити.

Мені приємно було працювати в цей перший сесійний день. Тому що навіть атмосфера зовсім інша. Пригадайте ту ВР, де була більшість з «Партії регіонів» і їхніх сетолітів. Сьогодні ситуація кардинально змінилася, і коли після гімну України звучить «Слава Україні!» - «Героям слава!», відчуваєш, що ти робиш потрібну справу для країни.

Сергій Євтушок, обраний до ВРУ по одномандатному виборчому окрузі №156:

Ще мова про комітети не йшла, тільки попередньо обговорюємо, пропозиції надаємо і т. ін. На рахунок сьогоднішнього першого дня – неймовірно важливий історичний момент для України, для українського народу, тому що наразі ви бачили, що ми без затяжних переговорів отримали і спікера ВР, і Прем'єр-міністра. Наступним кроком буде надання прем'єр-міністром Яценюком кандидатур до обговорення і затвердження. Але ще раз акцентую увагу на тому, що ось ця велика конституційна більшість за 300 голосів – це якраз, напевно, той імпульс майдану і відповіді на ті питання, які люди хотіли отримати вже дуже багато років.

У нас нормальна дружня атмосфера. Ми розуміємо, що попереду дуже багато кропіткої роботи і впевнений, що все буде добре.

Вадим Сидорчук, обраний за партійним списком "Народного фронту":

Атмосфера була спокійна. Очікував гіршого. Швидко зробили призначення голови ВР – 359 «за». Після виступу президента, досить такого емоційного, жвавого, яскравого, було подання на Прем'єр-міністра. Фактично, це найшвидше призначення голови ВР та Прем'єр-міністра в історії України. Не було спікеріади, не було паузи, тобто зроблено все швидко протягом години часу.

В понеділок буде фракція, тому що бажання – одне, але в комітеті 14-17 депутатів і відповідно в нас є такі комітети, де лише з нашої партії по 12-13 заяв. Тут потрібно враховувати можливість чисельну і чи буде можливість мати представництво в комітеті. Більше конкретно можу сказати вже в понеділок увечері після зібрання фракції. Але розглядаю варіанти в комітет національної безпеки й оборони і також комітет інформаційної політики.

Юрій Вознюк, обраний до ВРУ по одномандатному виборчому окрузі №153:

Насправді це – початок, і якихось таких особливих вражень немає. Все прогнозовано, тобто партія, яка набрала найбільше процентів голосів, мала першочергове право висувати Прем'єр-міністра на посаду. Відповідно це – Арсеній Яценюк і, я думаю, ні для кого це не було сюрпризом. Що стосується спікера парламенту: людина, яка була віце-прем'єром , яка мала найбільший рейтинг серед усіх міських голів обласних центрів, зайняла цю високу посаду. Я думаю, так само все достойно, і те голосування, яке пройшло в парламенті, це підтвердило. Давно вже спікера не обирали більше ніж 350 голосів, так само і Прем'єр-міністра. Це початок. Головне зараз обійнятися – те саме, що зробив Арсеній Петрович Яценюк з нашим президентом, - і рухатись. Зараз головне – до роботи.

Я думаю, що продовжу роботу в тому самому комітеті, в якому і був - це податкової митної політики. Тим більше в мене відповідна освіта і є певні напрацювання. Крім того, у мене за 2 роки попередньої роботи було подано 40 законопроектів, які треба буде провести в парламент і їх проголосувати, тому роботи вистачає. Думаю, що буду в цьому самому комітеті.

Мої громадські приймальні продовжують працювати в кожному районному центрі. В кожному районному центрі я буду робити прийоми громадян кожен місяць. Зараз це буде робити простіше, оскільки є певна вертикаль, яку ми змогли зберегти. Я маю на увазі, що ми увійшли в коаліцію і прем'єр-міністр з нашої політичної сили, голова обласної ради так само з нашої політичної партії. І я думаю, що сьогодні робити справи на місцях буде набагато простіше, йдеться про те, що стосується не роботи народного депутата, а саме місцевого самоврядування. Я буду сприяти тому, щоб, можливо, якісь гроші були виділені і було сприяння в тому, щоб наш округ розвивався, і не тільки округ, а й область у цілому.