Гриби - чудовий продукт! Крім того, що вони смачні, живильні та підходять для готування величезної кількості страв. Особливо гриби підходять до пісних страв.

Ось ще п'ять причин, щоб ви готували страви з грибами частіше:

1. Гриби багаті живильними речовинами і, як доведено, знижують ризик серцевих захворювань.

2. Учені довели, що щоденне споживання грибів може знизити ризик хвороби Альцгеймера на 70%.

3. Гриби - низькокалорійний продукт, але при цьому дуже живильний і швидко дарує ситість. Цією чудо-властивістю користуються дієтологи, включаючи гриби в меню при розвантажувальних дієтах.

4. Вони відмінно підходять для зміцнення імунної системи, а також допомагають у зниженні кількості вільних радикалів, що ушкоджують печінку.

5. Якщо ви їсте гриби щодня, ризик розвитку рака буде знижений на 64%. Та якщо ви їсте їх у сполученні з чашкою зеленого чаю, ефект буде ще більшим.

Які ж страви можна приготувати із грибами?

Олів’є з грибами

Інгредієнти для приготування:

білі мариновані гриби: 200 г.

картопля: 2-3 шт.

морква: 2 шт.

квашені огірки: 2 шт.

свіжі огірки: 2 шт.

зелений консервований горошок: 80 г

майонез пісний, сіль, перець, зелень за смаком

Спосіб приготування:

Картоплю та моркву помити і зварити в “мундирах” або запекти в духовці. Охолодити, почистити і порізати дрібними кубиками.

Свіжі та солені огірки почистити від шкірки і теж нарізати кубиками. З грибів злити маринад і порізати їх невеликими шматочками. Зелень дрібно посікти (залишити кілька гілочок для оздоблення).

Змішати всі інгредієнти, посолити, поперчити і заправити пісним майонезом. Подавати, прикрасивши гілочками петрушки та кропу.

* Свіжі огірки в салаті можна замінити яблуками або кабачками, консервований горошок – вареним стручковим горошком, а білі гриби – будь-якими іншими маринованими грибами. Також за бажанням можна додати свіжий болгарський перець і цибулю – ріпчасту, зелену або порей.



pic

Пісний борщ з грибами

Інгредієнти для приготування:

гриби - 400 г,

цибуля - 100 г,

буряк - 200 г,

морквина - 60 г,

квасоля - 50 г,

корінь петрушки - 20 г,

картопля - 250 г,

капуста білокачанна - 350 г,

томатна паста - 50 г,

петрушка, сіль, перець, лавровий лист за смаком.

Спосіб приготування:

Квасолю замочити у воді на ніч. У каструлю налити холодної води, кинути в неї замочену квасолю, гриби (можна брати будь-які, за смаком), розрізаний на 4 частини корінець петрушки, один лавровий листочок. Довести до кипіння, і , встановивши вогонь на мінімум, залишити кипіти під кришкою на 1 годину. За цей час звариться квасоля і вийде чудовий грибний бульйон.

Почистити картоплю, моркву, часник і цибулю. Цілі часточки часнику розчавити ручкою ножа, цибулю нарізати на дрібні шматочки, моркву розрізати вздовж на 4 частини і нарізати тонкими пластинками. Додати часник, цибулю і моркву в борщ. Посолити і поперчити за смаком. Вийняти лавровий лист і корінці петрушки. Очищену картоплю порізати на кубики і додати в борщ. Очищений буряк нарізати тонкою соломкою і покласти в каструлю. Довести борщ до кипіння і варити на невеликому вогні 20 хвилин, поки буряк і морква не стануть м’якими.

Потім додати в борщ томатну пасту і ретельно розмішати. Дати покипіти 10 хвилин. Капусту нарізати тонкою соломкою і теж покласти в борщ. Проварити кілька хвилин, додати дрібно нарізану зелень, вимкнути газ і залишити борщ настоюватися.



pic

Пісні голубці з грибами в мультиварці

Інгредієнти для приготування:

гриби (сушені) - жменя,

перлова крупа - 100 г,

капустяне листя - 8-10 шт.,

морква - 2 шт.,

цибуля - 3 шт.,

грибний бульйон - 150 мл,

рослинна олія - для смаження,

сіль і чорний мелений перець - за смаком,

зелень кропу - для прикраси,

кетчуп - для подачі.

Спосіб приготування:

Сухі гриби промийте, залийте водою і вимочіть. Відваріть і залиште в бульйоні на ніч. Промийте і замочіть на ніч перлову крупу.

З грибів злийте бульйон в окрему миску (він нам ще знадобиться). Гриби дрібно нашаткуйте.

Цибулю очистіть і подрібніть. Одну моркву очистіть і дрібно поріжте. Разом з грибами викладіть в мультиварку, додайте пару ложок рослинної олії.

Перлову крупу відваріть в підсоленій воді протягом 10 хвилин. Перловку додайте до грибів, посоліть, поперчіть і включіть режим «випічка» на 20 хвилин.

Листки капусти відваріть в підсоленій воді.

Приготовлену начинку загорніть в капустяне листя.

На великій тертці потріть одну моркву. Одну цибулину поріжте півкільцями.

Голубці викладіть в мультиварку, посипте морквою та цибулею. Влийте грибний бульйон, встановіть режим «тушкування» і готуйте 1 годину. Готову страву прикрасьте зеленню кропу і подавайте з кетчупом.



pic