Причиною цього є знецінення гривні та збільшення кількості хворих, в тому числі й за рахунок переселенців зі Сходу та Криму.

- На початку року ми виділили з бюджету 8.3 мільйона. Потім, ще коли курс долара був 13 гривень, спрямували ще 2 мільйони гривень. Наразі знову змушені шукати гроші, щоб зберегти людські життя, - розповідає Михайло Кириллов.

Відтак голова обласної ради звернувся до голів районних рад та міських голів обласного значення з пропозицією долучитися до допомоги хворим з пересадженою ниркою чи нирковою недостатністю, які за життєвими показами потребують проведення програмного гемодіалізу. Більшість хворих зазначеної категорії мають можливість пройти відповідну процедуру лише на базі відповідного відділення Рівне нської обласної клінічної лікарні, яка фінансується з обласного бюджету.

- Наразі, фінансово підтримали хворих депутати кількох районних рад, які своїми рішеннями передали через субвенції із загальних фондів районних бюджетів кошти до загального фонду обласного бюджету: Острозька райрада - 96,1 тис.грн., Дубровицька - 100,0 тис.грн., Березнівська – 150,0 тис.грн., Рокитнівська – 55,2 тис.грн., Кузнецовська міська – 192,150 тис.грн. Ці гроші будуть спрямовані для придбання медикаментів для проведення програмного гемодіалізу хворим в обласній лікарні. Крім того, наразі в департаменті фінансів міркують над тим, де взяти і скільки вдасться виділити до кінця року з обласного бюджету на лікування хворих, - розповів голова обласної ради Михайло Кириллов. Довідково: Вартість медикаментів та витратних матеріалів для проведення однієї процедури гемодіалізу на початок 2014 року складала 470 грн. Тож із врахуванням цієї вартості та кількості пацієнтів на початок року – 135 чол. і були розраховані видатки обласного бюджету на 2014 рік, які склали 8.3 млн.грн.

А вже на початок вересня кількість хворих, які потребують гемодіалізу зросла до 150 чоловік. У зв‘язку зі зростанням цін на медикаменти, зросла і вартість процедури – до 983 грн. Тож передбачених на 2014 рік бюджетом коштів не вистачає.

Про це повідомили у прес-службі Рівне нської обласної ради