Я пам’ятаю, як на уроках історії вчитель розповідав про Другу світову війну, довгі роки, коли Радянський Союз самостійно вів військові дії на Європейському континенті, аж до 1944 року, коли союзники у Нормандії відкрили другий фронт.

З березня 2014 року Збройні Сили України, Національна гвардія, добровольчі батальйони ведуть боротьбу за незалежність та територіальну цілісність України. У цьому їм допомагають тисячі волонтерів та мільйони небайдужих українців.

Вкинувши у скриньку 20 чи 50 гривень більшість заспокоюють свою совість на тиждень чи місяць.

І продовжують жити старим життям: шоколадку вчителю, 50 грн. лікарю, 100 грн. оператору «машинного доїння» на дорозі.

Краєм вуха почув, як хтось хвалився, що купив для АТО колесо від БМП у військового. І подумав, чи добре він зробив, коли купив вкрадене в української армії, щоб допомогти українській армії.

Недавно на базарі у Рівному волонтери збирали гроші на придбання тепловізорів та генераторів в зону АТО. При тому, що мільйони народних гривень лежать на рахунках Міноборони, допоки найдуть юридичний механізм їх використання.

Знайомий рівнянин, боєць АТО, казав, що допомога волонтерів, придбані за людські гроші теплі речі, продукти, обладнання є необхідною умовою виживання на передовій. При тому, що 30 тисяч комплектів зимового обмундирування нещодавно передані Україні канадським урядом (достатньо, щоб за тиждень перевдягти всіх на передовій).

Чи ж не корупція є причиною того, що скоро канадську уніформу можна буде придбати риболовам і мисливцям на чорному ринку, якщо її оптом не «перепродадуть» терористам.

Думаю, настав час, щоб кожен з нас персонально відкрив другий фронт у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність України, раз і назавжди відмовившись вирішувати будь-які питання за хабарі, прийнявши рішення не оплачувати те, за що вже заплачено з наших податків.

Підприємці на власних виробництвах, кафе, магазинах можуть розмістити повідомлення «Тут не дають хабарів!» і не давати.

СБУ може оголосити винагороду і подяку тому, хто купить канадську форму і «здасть» продавця.

А волонтери, зібравшись разом, можуть почати кваліфіковано, з належною юридичною підтримкою «трусити» склади та рахунки Міноборони, добиваючись у народної влади (вперше пишу без лапок) того, що потребує конкретний загін чи батальйон.

Всі на другий фронт боротьби з корупцією!