"Не купуй двору - купуй сусіда" - гласить народна мудрість. Втім, у Рівному не так багато є вільної від забудови міської землі, щоб нею ще перебирати. Отож, не можуть вжитися на клаптику землі на вулиці Київській навпроти автовокзалу кафе "Чемпіон" та нове будівництво поряд. Й одні, й інші твердять - їхні будівлі на їхній ж землі. Але як так вийшло, що під кафе - підкоп та зламаний козирок, ясно не до кінця. Сусіди шукають правди в суді. Спробував розібратися в ситуації і Комунальний патруль.

Кафе "Чемпіон", а також зупинка громадського транспорту та доріжки, у нинішньому вигляді, нагадаю, з'явилися напроти Автовокзалу ще у 2002 році. Тоді орендарка міської землі погодилась облаштувати територію за власний кошт, а заодно збудувати кафе. Цей об'єкт у тому ж 2002 році визнано переможцем конкурсу Держбуду України на кращі будинки та комплекси житлово-цивільного та промислового призначення. Але з часом ситуація змінилась - ідеальний тоді проект нині став приводом для суперечок. Зокрема його маленька частина, яка межує із новим будівництвом.

Вже нині їхня земля була раніше міською - зазначає представниця забудовника Інна Захарчишина. Її придбали з аукціону за чималу суму грошей. І почали будувати, все каже, згідно з проектом. Чи в межах закону тут будують, перевіряли різні інстанції, зокрема інспекція сільського господарства України та інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Рівне нській області.

В інспекції ДАБК забудовникам повідомили, що відстоювати право на спірний клаптик землі вони можуть у суді, що ті і зробили. Власниця кафе обурюється - рішення суду ще немає, а будівництво вже підступило в притул до її кафе.

Межа між будовами - не єдина проблема сусідів. Не можуть порозумітися вони ще й через комунікації, які пролягають під новобудовою, та через відсутність доїзду до кафе.

Забудовники твердять, намагалися знайти порозуміння, втім власниця кафе йти на компроміс не хоче.

Неминуче сусідство двох будівель передбачає спілкування щонайменше в правовому полі. Хоч якусь ясність у конфлікт може внести рішення суду, яке не виноситься вже рік.