Українські журналісти, експерти та активісти, залучені у роботу з міжнародною аудиторією, висловлюють категоричну незгоду з ідеєю створення "Міністерства інформаційної політики", що була озвучена минулого тижня.

Українські журналісти, експерти та активісти, залучені у роботу з міжнародною аудиторією, написали звернення до Президента, Прем'єр-міністра та Верховної Ради України. У ньому вони висловлюють свою незгоду "з ідеєю створення «Міністерства інформаційної політики»".

Журналісти бояться, що спроба державного впливу на засоби масової інформації може підірвати довіру "до українських інформаційних джерел та до України взагалі". В результаті це гальмуватиме процес формування України "як демократичної та інвестиційно привабливої країни, де держава створює середовище для вільних гравців, а не прагне контролювати цих гравців".

На думку журналістів, "створення Міністерства інформаційної політики суперечить ідеалам Революції гідності", оскільки "ідея створення Міністерства інформполітики несе ризик контролю держави над суспільством в інформаційній сфері".

"На нашу думку, держава має не "очолювати" інформаційний процес, а бути партнером ефективних ініціатив, які вже народилися, та підтримувати їх".

"На сьогодні нагальними завданнями України в інформаційній сфері є:

А) взаємодія влади з професійними (приватними і громадськими) гравцями в інформаційному середовищі, зокрема у використанні меседжів, які вони виробляють, та каналів комунікації, які вони будують

Б) підготовка належних якісних спікерів від влади, які могли би професійно комунікувати назовні

В) надання організаційної та фінансової підтримки з боку державних інституцій для комунікаційних ініціатив, які вже існують в Україні."

Це звернення підписали директори, керівники та головні редактори провідних інформаційних агентств України.

Повний текст звернення можна прочитати на сайті МГО «Інтерньюз-Україна»: http://internews.ua/2014/12/ministry-of-information-policy-in-ukraine-endangers-freedom-of-speech/