День Святого Андрія – одне з найочікуваніших дівочих свят, яке в ніч з 12-го на 13-те грудня допоможе визначити свою любовну долю: чи буде ще рік в пошуках, чи чекає щасливе заміжжя вже в цьому році.

Випікання балабушок

Ворожити слід у ніч перед святом. Одним з найпоширеніших способів ворожіння на свято Святого Андрія — випікання балабушок (маленькі тістечка, як правило круглої форми). Сама випічка балабушок походить як добра забава і починається вона власне з випічки. Наприклад, для випічки балабушок треба воду, а воду носити треба лише ротом. В той час, як дівчата таким чином носять воду, хлопці намагаються їх розсмішити, щоб їм не вдалося зібрати необхідну кількість води. Коли дівчата вже в невзмозі сміятися, вони домовляються з хлопцями, щоб вони припинили за винагороду чи частування. Коли балабушки спечені та охолоджені кожна дівчина позначає своє тістечко (стрічкою, папірцем, ниткою, будь-якою іншою позначкою ) та стелять на підлогу рушник, на який розкладають балабушки. Потім додому пускають голодного кота чи собаку та слідкують, чию балабушку та яким чином з'їсть першою та й дівчина першою вийде заміж. Якщо кіт чи пес віднесе тістечко з рушника вбік, значить, власниці цієї балабушки судилася доля далеко від рідних країв. Поганою прикметою вважається, якщо собака не з'їсть балабушку, а лише надкусить.

Ворожіння на книзі

Дівчина обирає книгу та ставить до неї запитання, загадують номер сторінки, рядка, (чи відкриває навмання) і читає відповідь.

Ворожіння на аркуші паперу

На маленьких аркушах паперу дівчата писали ім'я хлопців, потім перемішували їх та клали у шапку. Потім виймали та читали.

Ворожіння на зерні

Пізно ввечері дівчина набирає жменю коноплі (або символічно — будь-якого зерна), сіє на снігу (або якщо вдома, то на підлогу) та примовляє:Андрію, Андрію, Коноплі сію, Спідницею волочу, Заміж вийти хочу.

Потім необхідно набрати жменю снігу з разом з насипаною коноплею на ньому, і занести до хати. Коли розтане сніг, порахувати кількість насіння. Якщо буде парна кількість — подружнє життя буде щасливе, якщо непарна — не дуже. Іший метод "засівання конопель" (іноді замість конопель використовується льон або мак) виконується наступним чином: дівчина в темряві засіває жменю насіння. Потім, зігнувшись так, щоб її спідниця або фартух торкалися землі, дівчина кілька разів обходить засіяне місце, волочачи коноплі, при цьому промовляючи:Андрію, Андрію! Я на тебе льон (коноплю) сію І запаскою волочу. Бо я заміж хочу! Дай же. Боже, знати З ким весілля грати.

Кожній дівчині цікаво, яка професія буде в майбутнього чоловіка? Для того щоб дізнатися, дівчата кладуть на підлогу: миску з водою, жменю пшениці та дзеркальце, а потім запускають півня. Якщо півень спочатку буде клювати зерно — чоловік буде добрим господарем, якщо загляне в дзеркальце — ледарем, а якщо вип'є води — п'яницею.

Ворожіння на землі

Про фах майбутнього чоловіка можна дізнатися й іншим чином: дівчата йшли на город і набирали трохи землі. Потім удома слід уважно розглянути принесене: трісочка пророкує, що чоловік буде теслею, шматочок шкіри — шевцем, просто пісок — можливо, мулярем тощо. Багато в цьому разі залежить від гостроти зору та творчої уяви дівчини, яка ворожить.

Ворожіння на тарілках

Дівчата ворожили навіть на трьох однакових тарілках, кладучи під кожну обручку, хустку або копійку, та й накривали їх. Тоді дівчина вибирала одну з тарілок, і в залежності від предмету й визначали чому вийде заміж — з кохання, примусу чи розрахунку відповідно.

Ворожіння на сні

Уночі на Андрія дівчина може навіть "побачити" свого судженого. Для цього вона, лягаючи спати, кладе під подушку свій гребінець зі словами: "наречений, прийди мене розчесати". Якщо їй насниться, що хлопець розчесав їй волосся, значить, це і є майбутній наречений. Або лягаючи спати, дівчина знімає з себе пояс, робить з нього хрест і кладе під голову, шепочучи наступні слова: Живу в Києві на горах, Кладу хрест в головах; З ким вінчатись, з ким заручатись, З тим і за руки держатись.

Якщо вночі їй присниться сон, що до неї підійшов парубок, взяв за руку і повів до вінця, то це буде її наречений.

Хто в сім'ї буде “голова”?

Щоб дізнатися, хто в родині буде голова, півня й курку зв'язують хвостами та накривають друшляком, решетом або чимось іншим. Через кілька хвилин слід випустити птахів з-під решета й подивитися, хто кого перетягне. Якщо півень, то чоловік буде головним у родині, а якщо курка перетягне півня, то саме жінка буде верховодити в родині.

Запитати пересічну людину

Щоб “визначити" ім'я нареченого дівчина виходить на вулицю й запитує першого зустрічного чоловіка, як його звати. Відповідь — це і буде ім'я майбутнього чоловіка.

Підслухати

Підслухати слова попід вікнами, дверима. Почуті слова, фрази ,речення дівчата тлумачили з допомогою власної фантазії.