Щороку після новорічних свят ми спостерігаємо сумну картину: сотні ще недавно ошатних і гарних ялинок викинуті у сміття. Що ж робити, якщо на свята хочеться справжніх ароматів лісу? Вихід є: ялинку або схожі дерева можна спробувати виростити вдома.

У наш час з розвитком сучасних технологій з'явилася можливість вирощування в кімнатних умовах багатьох культур, про які раніше не можна було навіть мріяти. До таких видів належать і хвойні рослини.

Дуже важливо зробити правильний вибір рослини. У магазині ялинки підживлюють спеціальними добавками, і тому навіть слабке деревце пристойно виглядає. Але після переїзду додому таке дерево, швидше за все, загине через те, що вдома такі розчини застосовувати не можна. Купувати ялинку потрібно тільки в горщику, а ті, які продаються із грудкою землі, необхідно відразу посадити в ґрунт. Не варто брати рослину, якщо земля в горщику сильно висохла або легко ламаються гілочки. Для того, щоб дерево гарно прижилося в саду, не слід купувати німецькі або голландські ялини, наші зими вони погано переносять. Колись із маленької ялинки виросте велике дерево, а поки їй потрібні певні умови. Поставити лісову красуню необхідно подалі від батарей опалення та ближче до вікна, гілочки обприскувати два рази на день і воложити землю два рази на тиждень. Воду для цих процедур краще брати поталу кімнатної температури. Ялинку необхідно щодня потроху повертати. Під час свят не слід сильно обважувати ялинку іграшками і блискітками, це ускладнить дихання голочок.



pic

Найкращим місцем для зимівлі маленького дерева буде засклена веранда або лоджія. У теплій кімнаті скоріше всього почнеться вегетація, і якщо навесні допустити різкий перепад температури, зелена красуня може загинути. Хоча ялинки і люблять світло, прямі сонячні промені шкідливі для такого маляти і можуть обпекти хвою. Рослину необхідно обов'язково притінювати, особливо з появою молодих пагонів. На початку січня полив варто зменшити і дати рослині відпочити. Але потрібно стежити, щоб земля не висохла. Для хвойних рослин шкідливим є як пересихання, так і перезволоження ґрунту. Дуже важливо для кімнатних ялинок підтримувати вологість повітря. При недоліку вологості хвоя пожовкне і обсиплеться. А тому що голки ростуть на кінчиках гілочок, то хвоя не відновиться. Щорічно навесні для підтримки форми необхідно виконувати обрізку верхівки пагонів садовими ножицями. Починати потрібно з нижніх гілок, через тиждень видаляють бруньки на другому ярусі, ще через тиждень на третьому і т.д.

Звичайно, вирощувати в умовах квартири сосну, кедр або ялину досить таки важко, оскільки у наших домівках їм все ж таки занадто сухо. Однак існує чимало видів подібних рослин, які почувають себе досить комфортно в умовах житлових приміщень. І вони цілком можуть замінити вам новорічну ялинку та створити в домі куточок хвойного лісу з його неповторним ароматом.



pic

Найбільш підходящим для вирощування у квартирі є кипарис великоплідний, що прийшов у культуру з сонячної Каліфорнії. У природі ця рослина досягає у висоту 25 м, а кімнатні екземпляри виростають тільки до 2 м. Тим, хто любить великі новорічні ялинки, буде складно звикнути до невеликого, акуратного деревця, з майже правильною пірамідальною кроною. Не варто купувати відразу великий екземпляр - йому буде важко прижитися в нових умовах перебування. А невелике деревце перенесе переїзд досить легко. Як і для всіх хвойників, йому необхідні прохолодні температури, від 5 до 20°С. Особливо небезпечним для рослини є спекотне повітря при низькій вологості. Тому якщо немає можливості перенести рослину у більш прохолодне місце, то потрібно забезпечити обприскування хвої кілька разів на добу, або воложити повітря за допомогою зволожувача чи ємкостей з водою. При недотриманні цих умов гілки кипариса втрачають голки і не відростають знову, внаслідок чого рослина втрачає свої декоративні якості та сили.

Цей хвойник віддає перевагу яскравому, розсіяному світлу, але може досить добре розвиватися і у півтіні. Влітку, при наявності можливості, його бажано винести на свіже повітря, у тінь, забезпечивши достатній полив. Якщо влітку рослина вимагає досить регулярного, але не дуже рясного поливу, то в зимовий період полив скорочують до 1 разу на тиждень. Рослина віддає перевагу слабокислому ґрунту, тому для посадки або пересадження краще придбати готовий ґрунт для хвойників. Пересадження здійснюють у міру необхідності, але не частіше 1 разу на 2 роки. Навесні, при необхідності, виконуюють підрізування крони для надання їй потрібної форми.



pic

Крім кипариса, можна виростити екзотичну рослину араукарію. Це теж представник хвойних, сягаючий у висоту 1,6 м. Вирощується араукарія з дотриманням всіх вищевикладених правил. Єдина відмінність - це частота пересадження: для араукарії вона становить 3-4 роки.

Може використовуватися для різних цілей: маленькі рослини - у квіткових композиціях, у тераріумах. Молоді рослини - для прикраси святкового столу, а дорослі - як поодиноко розташовані в холах і великих кімнатах. А в нашому випадку - у якості новорічної ялинки! Красиво, ефектно і неординарно! І вже зовсім просто купити в магазинах саджанці різноманітних хвойних культур, прикрасити ними будинок на новорічні свята, а навесні висадити їх на своїй присадибній або дачній ділянці. І тоді свято протриває довгі роки!

Джерела: tips-ua.com, vseocvetah.ru, domovyk.com