Аспарагус дуже ефектно виглядає завдяки оригінальним пухнастим зеленим гілкам, що мають досить значні розміри і досягають часто 15-20 сантиметрів. Особливо красиво рослина виглядає в підвісних кашпо, які в літній період вишукано прикрашають балкон чи терасу.

По-особливому цікавою ця рослина буде для початківців або «зайнятих» квітникарів, які не готові займатися вибагливими рослинами.

  Підходяще місце

Аспарагус потребує великої кількості світла, тому двазон краще себе почуває на західних і східних вікнах. Досить непогано ця рослина переносить півтінь, але якщо сонячних променів буде мало, то колір листя стає жовтим або ж воно взагалі опаде. Також згубні для аспарагуса прямі сонячні промені, вони залишають на рослині опіки, після яких вона може навіть загинути. Тому якщо вільне місце для домашнього улюбленця знайшлося тільки в кімнаті з «південними» вікнами, то краще вазон поставити далеко від вікон, щоб уникнути палючого полуденного сонця. При виборі місця для посадки аспарагуса також потрібно враховувати наявність протягів, рослина їх переносить дуже погано, а особливо в осінньо-зимовий період.



pic

Оптимальний полив

Полив для аспарагуса повинен бути рясним, ця рослина не переносить пересихання земляної грудки, тому слід щодня перевіряти грунт на вологість. Воду для поливу краще вибирати талу або дощову, а на крайній випадок - відстояну протягом декількох днів. Якщо температура в приміщенні нижче 15-16 градусів, то кількість води потрібно зменшити.

  Температура і вологість

Аспарагус дуже погано переносить температурні перепади, оптимальна цифра на термометрі для нього +22- +24, позначки вище +25 рослина переносить досить погано. Рівень вологості аспарагусу підходить високий, для цього рослину потрібно регулярно обприскувати, а особливо в посушливий літній період. Допоможе збільшити рівень вологості в квартирі піддон вазону, в якому знаходяться мох і керамзит, що чудово утримують вологу. Крім того, під час опалювального сезону аспарагус краще поставити подалі від батарей.



pic

Підживлення

Вносити добрива для даної рослини необхідно протягом усього року, питання тільки в тому, з якою регулярністю. Так, у весняно-літній період підгодівля потрібна аспарагусу щотижня, восени - раз на два тижні, а взимку - раз на місяць. Під час підгодівлі найкраще чергувати комплексні мінеральні добрива для кімнатних рослин з органічними, причому останні слід використовувати тільки в слабкій концентрації.

Пересадка

Пересаджувати рослину слід виключно у весняний період. Якщо рослина молода, то темпи зростання у неї високі і новий горщик зі свіжим грунтом потрібні змінювати щороку. Рослини, яким більше трьох років, не ростуть вже так швидко, тому їх досить пересаджувати раз на 2-3 роки. Грунт потрібно вибирати пухкий, слабокислий. Грунт для рослин повинен складатися з листової, перегнійної землі та піску, іноді додають ще й дернову землю. Щоб уникнути застою води, першим шаром в горщик кладуть дренаж.



pic

Способи розмноження

Існує три способи розмноження аспагаруса: діленням куща, живцями і насінням.

Перший спосіб найпростіший, найчастіше його використовують одночасно з пересадкою рослини, залежно від розмірів кореневища його ділять на 2-4 самостійних рослини. Кожну частину висаджують в окрему ємність і рясно поливають, а через пару тижнів можна вносити першу підгодівлю.

Живці розміром 8-10 см зрізують на початку весни, після цього ставлять їх у воду для появи коріння, далі їх потрібно висадити в контейнери і накрити зверху склом. Температура при цьому повинна бути не нижче +22-+24 градуси, тоді аспарагус зможе швидше розвиватися.

Насінням розмножують рослини не так часто, і спосіб цей схожий на розмноження живцями. Насіння висаджують у ємності під склом і пересаджують окремо після проростання.