Які тарифи на електроенергію встановили непобутовим споживачам, на скільки планують підвищити ціни на газ для населення, у якій «вугільній» ситуації наразі перебуває Україна, – розповідає ((http://jkg-portal.com.ua/ua/publication/one/ukrajinu-chekajut-zmni-u-tarifah-na-jenergonosji-40315)(УК)).

Українським підприємствам внесли корективи у тарифи на електроенергію та прогнозують зміни у цінах на газ для населення. Зокрема, 9 грудня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, сьогодні прийняла постанову №752 «Про внесення зміни до постанови НКРЕ від 20 грудня 2001 року №1241», якою оптимізувала непобутовим споживачам тарифні коефіцієнти за спожиту електроенергію в пікові періоди навантаження на об’єднану енергетичну систему України. Так, денний тарифний коефіцієнт для двозонних тарифів, диференційованих за періодами часу, збільшується до 1,85, а для тризонних тарифів піковий тарифний коефіцієнт збільшується до 2. На переконання НКРЕКП, визначений у постанові підхід дасть можливість вирівнювати графік навантажень ОЕС України у пікові періоди та забезпечить зниження обсягів споживання електричної енергії в період доби з 8 до 11 та з 17 до 21 години. Окрім того це стимулюватиме споживачів (зокрема, промисловість: металургійну, машинобудівну, будматеріалів, хімічну та ін.) до переходу на споживання електричної енергії в нічний та напівпіковий періоди часу.

Окрім того, влада розглядає питання підвищення тарифів для населенню на природний газ в 3-5 разів. Про це в ефірі одного з телеканалів заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. «Зараз Уряд розглядає можливість підняття цін до обґрунтованого ринкового рівня. Паралельно з цим - надання субсидій саме тим верствам населення, яким це потрібно, у грошовому вираженні», - сказав він. Зокрема, такі заходи допоможуть зменшити навантаження на бюджет країни та збільшить видобуток українського газу. Також, ріст тарифів підвищить енергоефективність країни та стане перепоною на шляху корупції. Пан Коболєв підкреслив, що з наступного року ціна на російський газ впаде через падіння цін на нафту. Так, тариф на «блакитне» паливо з Росії складатиме близько 300 дол за тис кубометрів.

Зазначимо, Україна наразі переживає складні «вугільні» часи. Аби забезпечити державу твердим паливом, Київ купує його у Австралії, ПАР та Росії. Остання є найбільшим експортером «чорного золота» в Україну. Проте, через зруйновану інфраструктура на кордоні між державами, вугілля розвантажують зі значними затримками. Тому у грудні Україна отримала російське паливо у неповному обсязі. Зокрема, 6 грудня до України прибуло лише 50 тис. тонн вугілля. Значна частина палива стоїть на кордоні. Так, графік поставок вугілля російською стороною не виконуються. Відомо, що вугілля у Росії купували дві компанії – «Центренерго» (3 ТЕС), яка отримала лише 20-25 вагонів палива, та ДТЕК (9 ТЕС) повідомляє про отримання 26 тис. тонн вугілля. У Міненерго навели дані: постачання на українські ТЕС і ТЕЦ енергетичного вугілля з Росії, Південно-Африканської Республіки та Австралії в листопаді 2014 року становили 972,2 тис. т. За його даними, в тому числі з Росії в минулому місяці було імпортовано 693,4 тис. т вугілля, з ПАР - 213,7 тис. т, з Австралії - 65,1 тис. тонн. При цьому відвантаження українського вугілля на ТЕС і ТЕЦ країни в листопаді становило всього 210,7 тис. тонн. Таким чином, частка українського вугілля в загальному обсязі його поставок на електростанції в листопаді становила 17,8%, тоді як імпортного - 82,2% (РФ - 58,6%, ПАР - 18,1%, Австралія - 5,5%). Примітно, що 9 грудня «НЕК «Укренерго» ввела нові графіки аварійних відключень. Зокрема, наразі відключають електроенергію з 8:00 до 11:00 та з 16:00 до 22:00. Через низьку ефективність обмежень потужностей компанія прийгяла рішення проводити аварійні відключення в обсязі 3119 МВт на добу. Варто зазначити, що 8 грудня Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив про перевірки законності аварійних відключень електроенергії. До речі, в «Укрінтеренерго» обурені перевірками прокуратури, кажуть: завезене вугілля з ПАР використане на ТЕС ПАТ «Центренерго» для виробництва електричної енергії і жодних претензій до його якості немає. Тому розслідування Генпрокуратури у порушеній кримінальній справі щодо закупівлі неякісного «чорного золота» з ПАР неприпустиме. «Під керівництвом Зіневича Володимира наше підприємство спромоглося здійснити неможливе. Коли наша енергетика постала перед загрозою технічного колапсу підприємством за численними дорученнями уряду та Міненерговугілля було забезпечено імпорт вугілля з ПАР», - заявили в «Укрінтеренерго». Також повідомляється, що вугілля використовується на Трипільській та Зміївській ТЕС. «Іншого і бути не могло, оскільки належна якість імпортованого вугілля підтверджена сертифікатами міжнародних лабораторій Incolab та експертними висновками ДП «Український державний науково-дослідний вуглехімічний інститут», - додають в компанії. Однак те, що наразі відбувається на наших очах – неприпустимо, зазначають представники компанії, кажучи про розслідування Генпрокуратури у порушеній кримінальній справі щодо закупівлі неякісного вугілля з ПАР.

Тиждень, що минає, відзначився ще й подіями у «газовій» сфері. 12 грудня Росія остаточно «поставила хрест» на проекті «Південного потоку». Єврокомісія отримала офіційне підтвердження від РФ, що будівництво газопроводу зупинено. Цю інформацію підтвердив Міністр енергетики РФ Олександр Новак в телефонній розмові з заступником голови ЄК Марошем Шефчовичем. «Міністр Новак підтвердив заступнику голови Шефчовичу, що Росія не буде більше продовжувати реалізацію проекту «Південний потік», - йдеться в заяві ЄК. Розмова відбулася у розвиток міністерської зустрічі в Брюсселі колишніх країн «Південного потоку» 9 грудня, учасники якої, зокрема, припустили, що рішення Росії не носить остаточного характеру, і попросили пана Шефчовіча «отримати роз'яснення російської сторони». Тепер, коли роз'яснення отримані, Єврокомісії належить очолити роботу Високопоставленої робочої групи для пошуку нових рішень забезпечення енергобезпеки цих держав. Нагадаємо, 8 грудня у Кабміні пообіцяли вирішили проблему з енергоносіями впродовж поточного тижня. Про це заявив на засіданні погоджувальної ради Міністр культури В'ячеслав Кириленко, посилаючись на слова Міністра енергетики Володимира Демчишина. Очільник Мінкульту повідомив, що у понеділок 9 грудня вранці в Кабміні відбулася нарада, на якій пан Демчишин пообіцяв вирішити цю проблему.