У Міністерстві фінансів готують проект бюджету-2015. А на цих вихідних у відкритий доступ потрапили робочі матеріали щодо його підготовки. У відомстві підтвердили: це дійсно документи, які обговорюються. Студенти ж відразу відреагували на таке повідомлення і вже встигли обговорити у соцмережах пункт про відміну стипендій. Що саме думає молодь щодо цього питання – Rivne1.tv опитали у студентів рівненських університетів і коледжів.

Тарас Мосіюк, 1 курс НУВГП



pic

Я вважаю, що це занадто радикальні зміни. Студенти, звичайно розуміють, що зараз складна економічна ситуація в державі, війна і що потрібно економити. Але ж не забирати у нас наш і так невеликий дохід! При тому, що я ще пам’ятаю, як уряд обіцяв збільшити стипендії до 1 200грн., а зараз Мінфін пропонує забрати останні копійки. У крайньому випадку я погодився б на зменшення стипендії, але у випадку її відміни я думаю, що молодь вийде на Майдан. Тож хай теперішня влада згадає, що було з попередньої і добре подумає перш ніж впроваджувати такі непопулярні реформи.

Михайло Мартинчук, 3 курс ОА



pic

Коли я вперше прочитав робочі документи Мінфіна в Інтернеті, я був в шоці. Планують економити на всьому, а особливо мене здивував пункт про відміну стипендій. Ми, студенти, навчаємося і наш єдиний заробіток – це стипендії. Серед моїх знайомих є й такі, що тільки на ці 730 грн. і живуть, що вони будуть робити без цих грошей не уявляю.

Юлія Кирдей, 3 курс РКЕБ



pic

Я вважаю, що така реформа не мине без обурень і невдоволень. Це ризикований хід з боку влади. Але невже ми щороку будемо витоптувати київський Майдан? Студенти завжди були і будуть фундаментом, майбутнім нації, тому залишати їх без матеріального заохочення, а для декого без можливості вижити, не можна. Чому б не переглянути інші статті витрат?! Наприклад, утримання апарату державного управління. Як банально це не звучало б, але депутати надто сильно розкошують, чому б і їм не "затягнути пасок"?

Олена Царук, 2 курс ОА



pic

Моє ставлення до таких планів Міфнфіну негативне, адже не бачу в цьому логіки. Стипендію отримують далеко не всі; до того ж, її розмір не дотягує до прожиткового мінімуму. Тому я не прихильна позбавляти студентів такої "радості". Не знаю, чи дійде справа до Майдану, але шквал протестів слід очікувати.

Марина Драпата, 1 курс РДГУ



pic

Я, мабуть, як і більшість студентів, незадоволена такою реформою. Розумію, що іде війна, в країні важке економічне становище, але чому гроші забирають у студентів та пенсіонерів? Я готова «затягнути пояса», але тільки, якщо в режимі економії будуть жити усі, включаючи і депутатів, і судів та іншу верхівку. Ми вже раз довели, що народ – це велика сила, тож урядові краще не змушувати нас робити це ще раз.