На офіційному веб-сайті Міністерства освіти і науки для громадського обговорення розміщено Проект Концепції розвитку освіти України на період 2015–2025 років. Зміни, які пропонує Міністерство, розглянула і рівненська колегія управління освіти. До обговорення долучилися директори шкіл та дошкільних закладів.

Одним із напрямків реформування стала середня освіта. У Міністерстві пропонують узгодити з типовими європейськими нормами загальну тривалість навчання в школі (12 років) і тривалість навчального року.

Рівне нські освітяни пропонують невелику поправку до такої реформи.

«Я вважаю, що старша школа має бути не більше, ніж 2 роки, - розповідає директор школи №6 Петро Ковальчук. – Непоганим варіантом було б зробити 5 років початкову школу, 5 років – середню, та 2 роки – старшу».

Рівне нські освітяни підтримали ініціативу МОН щодо повного переходу старшої школи на профільну підготовку. Вони також запропонували для старшокласників залишити тільки 3-5 обов’язкових предметів (не більше 30-40%), а решту годин віддати на профільне вивчення предметів.

Міністерство освіти й науки у своїй Концепції запропонували поступово виокремити ІІІ ступінь і заснувати окремі навчальні заклади. Рівне нських освітян насторожила така ініціатива.

«Я не розумію, як можна виокремити школи III ступенів до 2017 років, - ділиться директор школи №27 Богдан Харів. – Це ж великі кошти! Для цього потрібно буде переобладнати великі приміщення. Я не знаю, де взяти гроші на такі реформи, коли в Україні настільки складана економічна ситуація».

У Проекті Концепції також йдеться про, що перехід з одного рівня освіти на інший має здійснюватися лише з застосуванням зовнішнього незалежного оцінювання. Результати ЗНО при переході з І на ІІ ступінь освіти враховуються лише для моніторингу якості, з ІІ на ІІІ ступінь - для вибору подальшого напрямку освіти.

Автори документу наголошують, що проект Концепції розвитку освіти України на період 2015–2025 років – відкритий документ, призначений для вільної дискусії за участю всіх зацікавлених осіб та інституцій. Це не директива, а запрошення до обговорення.