Рослинний тераріум або флораріум - це контейнер зі скла або щільного пластику, усередині якого висаджені найчастіше вологолюбні рослини. Флораріуми також часто називають «пляшковими садами» або «рослинними композиціями у скляних ємкостях».

Більшість рослинних тераріумів і флораріумов виготовляється зі скла, пластмаси та деревини. Вкрай важливим є підтримання певної більш-менш постійної температури і вологості. Освітлення, обігрів здійснюється за рахунок спеціального обладнання, яке прибирає необхідність природного освітлення.

pic

Така композиція може стати справжньою родзинкою інтер'єру, вона додасть оригінальності будь-якій кімнаті і підкреслить неординарний смак господарів. Особливо добре тераріуми і флораріуми підходять для маленьких квартир, де садівникам-любителям не вистачає вільного місця і можливості для розміщення громіздких рослин або квіткових композицій. Беззаперечною перевагою флораріумов є їх компактність - вони займуть мінімум місця на підвіконні або стільниці.

pic

У «пляшковому саду» дуже обмежений доступ повітря до рослин, а інколи він може бути і зовсім перекритий. В результаті цього рослини ніколи не будуть піддаватися негативному впливу протягів. Також, повітря всередині флораріумів більш вологе, ніж в приміщенні, що створює ефект теплиці. Така особливість дозволяє вирощувати в тераріумі вибагливі рослини, які погано ростуть в звичайних кімнатних умовах.

pic

Склад рослин тераріуму залежить від розташування джерела світла. Якщо ємність розташована далеко від джерела світла, там добре будуть рости папороті та лісові кактуси, наприклад, зигокактус (народна назва «декабрист»). Якщо ж тераріум розташований у світлому місці, то там можна висадити бромелієві, орхідеї та інші квітучі рослини, які вимагають тепличних умов.

pic

Іноді тераріуми з рослинами мають форму зеленої вітрини, тоді вони розташовуються на підвіконні, а роль стінки тераріуму грає віконне скло. У вітринах висаджують тропічні рослини, і на відміну від ємності з вузьким горлом, в них є відкритий доступ, тому догляд за рослинами в ній значно простіше. Але в такому варіанті тераріумів потрібно суворо дотримуватися режиму поливу і вентиляції, щоб скло не запотівало. Рослини потрібно утримувати в чистоті, а скло необхідно мити кілька разів на місяць. До речі, в таких вітринах орхідеї ростуть навіть краще, ніж у теплиці.

pic

Флораріум досить просто зробити в домашніх умовах своїми руками. Для початку на дно тераріуму засипають шар дрібних камінчиків або гальки, потім тонкий шар деревного вугілля, а потім вже товстий шар грунту. Якщо створюєте тераріум в пляшці з вузькою горловиною, то земля засипається через шийку за допомогою воронки з щільного паперу, а рослини вводяться в пляшку довгим пінцетом.

Флораріум «пустеля»

pic

Рослинний тераріум, що моделює біотопи пустелі, призначений для вирощування деяких рослин-сукулентів (кактусів, молочаїв, еуфорбій, агав). Грунт формується з дрібного просіяного піску, шар якого становить 10-12 см. У такій тераріум можна покласти два-три великих каменів або шматок пісковика.

Флораріум «куточок лісу»

pic

Для такого флораріум доцільно використовувати грунт, складний за складом: листову землю, торф і великий промитий пісок (2 частини). А декорувати його можна великими плоскими камінцями і корою дерев. Такі тераріуми необхідно засаджувати рослинами, залишаючи вільним передній план. У «лісовому» тераріумі обов'язково встановлюють поїлку, а краще - ванночку з водою. Вологість в ньому повинна становити 65-85%. Необхідне регулярне провітрювання тераріуму.

Флораріум «гори»

pic

Такий флораріум імітує біотопи гірських масивів - як висот передгір'я і альпійських лугів, так і місцевість гірських пустель і кам'янистих каньйонів. Тераріум «гори» рекомендується робити досить вузьким, але високим, як ширму. Грунт - велика галька з піском шаром до 5-7 см. У даному тераріумі слід використовувати рослини двох типів: плетисті (плющ, фікуси і т. П.) і сукулентні (деякі товстянки та інші). У тераріумі необхідно встановити невеликі поїлки, часто поливати рослини (останні краще висаджувати в горщики, покриті камінням).