Починаючи з 2 грудня 2014 року ПАТ «Рівнеобленерго» розпочало відімкнення від електричної енергії споживачів Рівненської області. Такі аварійні відключення обурили жителів Рівненщини. Відповідно не могли залишити це питання без обговорення депутати постійних комісій, зокрема у Здолбунівському районі.

З метою вирішення ситуації першим питанням засідання постійної комісії Здолубнівської районної ради з питань економічного розвитку, комунальної власності та енергозбереження, яке відбулось 11 грудня 2014 року, було питання забезпечення мінімізації втрат від відімкнення об’єктів життєзабезпечення району від джерела електричної енергії.

На зустріч з депутатами були запрошені представники ПАТ «Рівне обленерго»: Миколайчик А.І. – заступник технічного директора з високовольтних мереж, Коненко С.Я. – директор з питань безпеки, Пермяков А.Г. – помічник голови правління з питань внутрішніх та зовнішніх комунікацій, Ващук О.В. – начальник дільниці Здолбунівського РЕМ. Крім того, участь у роботі комісії взяв депутат Рівне нської обласної ради Андріюк О.М.

Представники ПАТ «Рівне обленерго» повідомили, що у зв’язку з надзвичайним станом на ринку електричної енергії України, яка склалась через дефіцит потужності електричної енергії, товариством отримано розпорядження від Державного підприємства «Національна енергокомпанія України «НЕК Укренерго» про аварійні відключення електричної енергії.

Тому, ПАТ «Рівне обленерго» продовжує запроваджувати вимкнення електричної енергії згідно розроблених планів відключень по годинах на території Рівне нської області.

Проте, у разі розпорядження головного диспетчера при різкій втраті виробітку електричної енергії та при різкому зниження частоти, ПАТ «Рівне обленерго» має право без попереджень та узгоджень проводити обмежувальні графіки вимкнень в Рівне нській області, що вводяться в дію протягом 10-15 хв. після розпорядження головного диспетчера.

Тривалість та обсяги таких відключень електроенергії регламентуються головним диспетчером.

Голова Здолубнівської районної ради Тимощук В.О. зауважив, що такі відключення від електроенергії, без оголошення графіку, попередження та дотримання точних дат та годин можуть призвести до аварійних ситуацій, пошкодження дороговартісного медичного обладнання, не забезпечується належний контроль за вчасним вимкненням технічних засобів, створюється негативний вплив на роботу та належне функціонування комп’ютерних систем, оргтехніки та приладів, порушується режим або взагалі не забезпечується харчування дітей у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах, не має можливості забезпечити належний догляд та утримання худоби у сільськогосподарських підприємствах району, не забезпечується опалення у тих закладах, системи яких залежать від електроенергії, що може спричинити виникнення надзвичайних ситуацій та спричинити загрозу життю та здоров’ю населення району.

Крім того, депутат обласної ради Андріюк О.М. акцентував увагу на тому, що відключення від електроенергії промислових підприємств району може спричинити зупинку роботи виробництв (зокрема, з безперервним циклом роботи), що потягне за собою масові вивільнення працівників, які залишаться без заробітної плати, а отже без засобів для існування. Було висловлено пропозицію щодо запровадження попередніх повідомлень про аварійні відключення та дотримання чітких графіків з дотриманням точних дат та годин.

Це дасть можливість зберегти дороговартісне обладнання та не порушити технологічні процеси на виробництвах та мінімізувати негативний вплив таких відключень на об’єкти життєзабезпечення району (закладів охорони здоров’я, дошкільних навчальних закладів, закладів освіти, котелень теплопостачальних підприємств району, закладів соціальної сфери).

Керівники району, керівники підприємств, установ, організацій району, представники громади та підприємницьких структур схвильовані виникненням в районі соціальної напруги та можливістю виникнення «соціального вибуху», що неприпустимо у такий складний для нашої країни час.

Результатом роботи постійної комісії Здолубнівської районної ради з даного питання є підготовлений проект відповідного звернення депутатів Здолбунівської районної ради до Прем’єр-міністра України Яценюка А.П., яке буде розглянуто на черговій сесії районної ради.

Постійна комісія розглянула хід виконання Програми економічного та соціального розвитку Здолбунівського району на 2014 рік та про проект Програми економічного та соціального розвитку Здолбунівського району на 2015 рік. Депутати прийняли рішення при розробленні Програми економічного та соціального розвитку Здолбунівського району на 2015 рік врахувати всі пропозиції та зауваження, соціально-економічну ситуацію в районі, наявності бюджетних призначень на 2015 рік, першочерговості виконання заходів.

Джерело: Здолбунів City